Afbeelding
Vrijwilliger van de week

‘Wij hebben het zelf zo goed...’

Algemeen 2.146 keer gelezen

Een hoop mensen binnen Land van Cuijk zoeken een maatje. Iemand die bijvoorbeeld mee gaat wandelen, samen gaat koken of gewoon een praatje komt maken. Vrijwilligers zoals Bram van den Oever en zijn gezin zijn daarom ook echt onmisbaar! Zij zijn maatje voor Pieter. Eens per maand komt Pieter op bezoek bij Bram en zijn gezin. Soms komt hij een hapje eten en een andere keer gaan ze wandelen, naar de bioscoop of naar een voetbalwedstrijd. Wat Pieter wil.

Bram: “Lang geleden hebben mijn vrouw en ik ook meegedaan aan een maatjesproject en dat beviel heel goed. Maar toen kregen we zelf een kind en dat eiste al onze tijd op. Op het moment dat we ons leven op orde hadden, wilden we het graag weer oppakken om vrijwillig maatje te zijn. Wij hebben het zelf zo goed en daarom willen we ook iets voor een ander doen. En wij beleven er ook veel plezier aan, dus het is in beide opzichten een mooie combi.”

Gezinsactiviteit
“Pieter is een fijne vent”, zegt Bram, “het is altijd gezellig als hij er is. Afhankelijk van zijn wensen komt hij naar ons of gaan we ergens naar toe. Ik haal hem op en breng hem weer thuis, maar onze dochter is er ook bij als hij komt. Ze vindt het heel leuk met Pieter. We doen het dus echt als gezin. Mijn vrouw en ik vinden het erg belangrijk om onze dochter mee te geven dat het goed is om iets voor de maatschappij te doen.”

Vriend die op bezoek komt
Pieter is licht verstandelijk beperkt en vindt het vaak lastig om het eerste contact te leggen. “Hij heeft daar minder fijne ervaringen mee gehad in het verleden. Maar als je het niet weet, dan zou je het ook niet zeggen. We zijn dus ook niet bezig met zijn beperking. Het voelt eigenlijk gewoon als een vriend die af en toe gezellig op bezoek komt”, sluit Bram af.

Word ook maatje
Wil je net als Bram het verschil maken voor iemand uit jouw omgeving? Word dan maatje! Maatje zijn kan op veel verschillende manieren; bijvoorbeeld door te gaan wandelen, koffie te gaan drinken of andere leuke activiteiten te doen met iemand. Als maatje bied je een luisterend oor, maar kan je bijvoorbeeld ook iemand helpen om meer sociale contacten op te bouwen. Het kan van alles zijn. Met al één uurtje in de week kan je het verschil maken.

Heb je zelf weinig of geen sociaal contact? Dan kan een maatje ook voor jou van betekenis zijn. Of ben je mantelzorger en heb je af en toe even tijd voor jezelf nodig? Dan kan een maatje bijvoorbeeld samen met jouw zorgvrager op pad, of naar jouw huis komen zodat jij even uit huis kunt. 

Maatje voor jou is een bestaand maatjesproject (Blink) in een nieuw jasje. Het is een maatjesproject waarbij maatjes (vrijwilligers) ingezet worden voor iemand die een maatje wenst. Vanuit het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein wordt begeleiding aangeboden, ook nadat je gematcht bent. Zij blijven op de achtergrond betrokken voor vragen en advies. Ze organiseren ook leuke en interessante bijeenkomsten en uitjes.

Neem voor meer info contact op via mvplein@sociom.nl of kijk op mvplein.nl/maatjevoorjou.


Maak het verschil, word maatje!

LAND VAN CUIJK | Wil je net als Vrijwilliger van de Week Bram het verschil maken voor iemand uit jouw omgeving? Word maatje!

Maatje zijn kan op veel verschillende manieren; bijvoorbeeld door te gaan wandelen, koffie te gaan drinken of andere leuke activiteiten te doen met iemand. Als maatje bied je een luisterend oor, maar kan je bijvoorbeeld ook iemand helpen om meer sociale contacten op te bouwen. Het kan van alles zijn. Met al één uurtje in de week kan je het verschil maken. Heb je zelf weinig of geen sociaal contact? Dan kan een maatje ook voor jou van betekenis zijn. Of ben je mantelzorger en heb je af en toe even tijd voor jezelf nodig? Dan kan een maatje bijvoorbeeld samen met jouw zorgvrager op pad, of naar jouw huis komen zodat jij even uit huis kunt. Vanuit het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein wordt maatjes begeleiding aangeboden, ook nadat je gematcht bent. “Wij blijven op de achtergrond betrokken voor vragen en advies. Ook organiseren we leuke en interessante bijeenkomsten en uitjes.” Neem voor meer info contact op via mvplein@sociom.nl of kijk op mvplein.nl/maatjevoorjou.

Uit de krant