Afbeelding
Artikel

Autoverzekeringen vergelijken: waar let je op?

Algemeen 481 keer gelezen

Bij het afsluiten van een verzekering voor je auto is het belangrijk om eerst te vergelijken. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat je de juiste dekking krijgt tegen de beste prijs. Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij het vergelijken van autoverzekeringen, waaronder dekking, premie en het eigen risico. Hoe je de taak van een autoverzekering vergelijken aanpakt, lees je in dit artikel!

1. Dekking

Een van de belangrijkste aspecten bij het vergelijken van autoverzekeringen is de dekking. Er zijn drie soorten dekkingen: WA, WA beperkt casco en Allrisk. In Nederland is de WA-verzekering de wettelijke minimumverzekering die je moet hebben. Deze verzekering betaalt alleen uit als je schade aan anderen veroorzaakt. Als je een breder scala aan dekking wilt hebben, kun je kiezen voor een WA beperkt casco-verzekering. Deze verzekering biedt dekking voor schade aan je eigen auto als gevolg van brand, diefstal, storm of ruitbreuk. De meest uitgebreide verzekering is de Allrisk-verzekering, die ook schade aan je eigen auto door een ongeval en vandalisme dekt.

2. Premie

Naast de dekking is de premie een belangrijk aspect bij het uitkiezen van de juiste autoverzekering. De premie van een autoverzekering kan aanzienlijk verschillen tussen verzekeraars en hangt af van verschillende factoren, waaronder het type auto, het aantal kilometers dat je rijdt, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren. Staar je echter niet blind op de laagste premie, want goedkopere polissen bieden vaak minder dekking. 

3. Eigen risico

Eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade aan je auto voordat de verzekering uitbetaalt. Het eigen risico kan verschillen per verzekeraar en per type verzekering. Vaak kun je kiezen tussen een hoger eigen risico met lagere maandelijkse premie of een lager eigen risico met een hogere premie. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel eigen risico je kunt veroorloven in geval van schade, en hoeveel je bereid bent te betalen in ruil voor lagere maandelijkse premies. 

Aanvullende autoverzekering: ja of nee?

Naast de basisdekking bieden veel verzekeraars ook aanvullende autoverzekeringen aan. Een inzittendenverzekering biedt dekking voor de passagiers in je auto bij letsel of overlijden na een ongeval. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische ondersteuning als je betrokken bent bij een juridisch geschil gerelateerd aan je auto, zoals een conflict over de aansprakelijkheid van een ongeval. Een pechhulpdekking biedt hulp als je met pech langs de weg komt te staan. Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt op je autoverzekering. Het is belangrijk om de kosten en voordelen van deze aanvullende verzekeringen te vergelijken om te bepalen of ze voor jou de moeite waard zijn. 

Daarnaast bieden sommige verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid om een tweede auto te verzekeren met een ‘tweede gezinsautoregeling’. Hierbij kun je dezelfde no-claimkorting krijgen als bij de eerste auto, of mogelijk andere kortingen. Echter zijn er vaak bepaalde voorwaarden verbonden aan deze regeling. Denk bijvoorbeeld aan een vereist aantal schadevrije jaren, de cataloguswaarde van de auto en een maximum aantal te verzekeren auto’s. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant