Wim Hillenaar schudt in Cuijk de handen met een Vierdaagseloper.
Wim Hillenaar schudt in Cuijk de handen met een Vierdaagseloper. Foto: Arjan Broekmans

Wim Hillenaar: ‘Ik heb de hoofdprijs te pakken’

Algemeen 3.059 keer gelezen

CUIJK / MAASTRICHT | Het kwam totaal onverwacht: de voordracht van Wim Hillenaar als nieuwe burgemeester van Maastricht. Zowel Land van Cuijkenaren als Hillenaar zelf zagen dit niet zo snel aankomen. “Ik was aangenaam verrast. Blij verrast!”

Hillenaar lacht als ie het over de benoeming heeft: “Je weet nooit wat er uiteindelijk uitkomt. Ik, als geen ander, weet hoe dat kan lopen.” De voor Land van Cuijk gedoodverfde favoriet moest uiteindelijk toch Marieke Moorman voor zich laten gaan als nieuwe burgemeester. Dat leverde nieuwe kansen en inzichten op, volgens Hillenaar. “Als het boek eenmaal gesloten wordt, dan ga je toch nadenken: ‘misschien is dit wel ergens goed voor.’ Ik wilde wel heel graag burgemeester blijven.”

Stad
De Maastrichtenaar in spe zag zichzelf het liefst het ambt bekleden binnen een grote stad. Na jaren in Cuijk en het Land van Cuijk was een nieuwe, stadse omgeving iets waar hij wel aan toe was. “Ik heb natuurlijk wel ervaring met de stad,” legt Hillenaar uit. Hij heeft eerder al bij de Rotterdamse gemeente gewerkt en was raadslid in Gouda. Met Maastricht heeft hij naar eigen zeggen ‘de hoofdprijs’ te pakken. “Het is wat omstreden maar Maastricht is misschien wel de mooiste stad van Nederland. Al die keren dat ik er geweest ben, voelde ik me er thuis. Het is een geweldige stad.”

Politieke kanonnen
De oud burgemeester van Land van Cuijk is dus zeker wel bekend met Maastricht en heeft zich ook al wat ingelezen in de plaatselijke politiek. “Ze hebben daar nóg meer fracties dan in het Land van Cuijk. Zestien in totaal.” Hillenaar ziet dit als een mooie uitdaging. Hij vertelt dat deze grote hoeveelheid fracties ook inherent is aan steden. Qua raadsleden verschilt de Limburgse hoofdstad dan weer weinig met het Land van Cuijk. De zuiderlingen hebben slechts twee zetels meer, 39 om te precies te zijn. Hillenaar over de gemeente: “Vroeger was het een stad waar ze grote, politieke kanonnen naar toe stuurden. Maar nu zochten ze dus een burgervader. Dat past mij wel.

Brabander in Limburg
In dagblad De Limburger had de toekomstig Maastrichtse burgervader gelezen dat hij voor veel inwoners van zijn nieuwe werkgebied ‘een relatief onbekende’ was. Desondanks ziet hij dit niet als een nadeel: “Ik ben natuurlijk een Brabander en geen Limburger.” In zijn stem is het vertrouwen hoorbaar. Hij lacht: “Maar ik denk dat de mensen in Oost-Brabant meer gemeen hebben met de Limburgers dan ze zelf durven toe te geven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant