Molenaar in opleiding Kaynee Heijnis bij de Gerardamolen in Heijen.
Molenaar in opleiding Kaynee Heijnis bij de Gerardamolen in Heijen. Foto: Jos Gröniger

Jong geleerd is oud gedaan voor molenaar Kaynee

Algemeen 1.574 keer gelezen

OTTERSUM / HEIJEN | Word je als molenaar geboren, of kun je voor het prachtige vak in de wieg gelegd zijn? Kaynee Heijnis uit Ottersum weet het precieze antwoord niet een-twee-drie, maar de molenaar in opleiding weet wel dat hij van jongs af aan verslingerd is aan molens. “Ik altijd een passie gehad voor alles wat draait door de wind”, zegt de leerling molenaar, die opgroeide naast de molen.

Door Jos Gröniger

Die belangstelling ontstond in Zaandam. Als kleuter zag Kaynee er de molens van de Zaanse Schans. Later verhuisde hij naar Heijen. “We woonden op de camping achter de Gerardamolen. Ik raakte na één bezoek helemaal verslingerd aan deze molen.”

Techniek
Op de Gerardamolen vertelt Kaynee dat niet alleen het draaien van de wieken hem raakt, maar ook de techniek en het mechanisme in de molen. “Het zijn de overbrengingen waardoor er op een molen gezaagd, gemalen of gepompt kan worden. Het boeit me enorm om te zien hoe dat werkt. Daarnaast vind ik de constructie van de bouw zo knap. Deze molen stond vroeger in Friesland. Hij is daar afgebroken en hier opgebouwd. Net als een bouwpakket. Ook dat vind ik mooi. Thuis bouw ik binnen molens van technisch speelgoed en buiten ook van hout.”

Opleiding
De jongeling die al jaren meehelpt op de molen steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Sinds zijn veertiende wordt Kaynee opgeleid tot vrijwillig molenaar. “Harry Kaak adviseerde mij de opleiding te gaan volgen. Het was een voordeel dat ik al veel van molens af wist. Je leert over alle onderdelen die bij de molen horen. Daar hoort ook het weer bij. Je kijkt eerst hoe de wind staat en draait dan de molen en zet de wieken op de wind. Het opstarten van de molen is het mooiste wat er is. Ook het onderhoud aan de molen en het rondleiden van bezoekers”, vind ik leuk.
De molenaar in opleiding leert vlot. “Kaynee is een heel goede leerling. Hij is de jongste molenaar in het Land van Cuijk en Noord-Limburg. Kaynee is enthousiast en leergierig. Hij pakt de theorie en praktijk heel snel op”, zegt vrijwillig molenaar Frans Rademakers, die vaak samen met de leerling van het Pro College in Boxmeer op de molen is.
Het examen dat hoort bij de opleiding tot vrijwillig molenaar mag hij doen op zijn zeventiende. Ondertussen leert Kaynee verder. En toekomstplannen heeft hij ook. “Ik wil later molenbouwer worden. Het zou mooi zijn als ik bij molenbouwer Beijk in Afferden kan werken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant