'Een regionale aanpak blijkt niet uit deze foto'
'Een regionale aanpak blijkt niet uit deze foto'
INGEZONDEN

‘Verkeersprobleem A73-Groesbeek moet regionaal opgelost worden’

Algemeen 3.321 keer gelezen

Dat stond met grote letters in “Ter Sprake” van 24 februari 2023. Het impliceert dat er samenwerking gezocht dient te worden met o.a. het rijk, twee provincies en drie gemeentes.

De tekst op het protestbord geeft al duidelijk aan dat doorgaand verkeer geweerd dient te worden uit de bebouwde kom van zowel Mook als Molenhoek. Een autobaan, zoals het bord weergeeft, loost zo snel mogelijk het verkeer vanuit de bewoonde wereld naar de wijde wereld.

Meerdere (dure) bureaus hebben onderzocht om er achter te komen dat de kernen Mook en zeker Molenhoek tegen de grenzen aanlopen m.b.t. de verkeersafwikkeling Groesbeek-A73.

De laatste jaren was ik regelmatig te vinden in het “Hart van Mook” en tijdens de bouw van “Villa Lierdal. Juist daar waar je met eigen ogen kon aanschouwen in wat voor een gevaarlijke situaties sommige weggebruikers terecht kwamen. Hoe je het ook bekijkt het zal alleen maar drukker worden. Meer verkeersaanbod moet zonder beperkingen op een zo snel mogelijke manier geloosd kunnen worden. Met andere woorden: drukker verkeer vereist andere wegen met zijn eigen wetten en regels. Meer verkeer vereist bredere aangepaste wegen. Nog meer verkeer vereist nog bredere wegen.
Vergelijk dit met een stroomkabel: meer stroom vereist een dikkere kabel. Een koffiezetter mag op 220 volt (1 fase) maar een elektrische kookplaat moet op een 3 fase aansluiting. Een rioleringssysteem werkt precies hetzelfde. In Mook en Middelaar is dat met het verkeer precies hetzelfde. Het verkeer vanuit Groesbeek voegt zich op de rotonde in Mook bij het verkeer vanuit Gennep, één plus één is twee. Straks, als Molenhoek-Zuid doorgaat, voegt dat woon/werkverkeer zich hierbij: twee plus een half is tweeënhalf. Bij de Ringbaan voegt het woon/verkeer uit Molenhoek en ook uit Groesbeek zich hierbij aan: tweeënhalf plus één is drieënhalf. Tenslotte zal bij het industrieterrein in Heumen (Jan J Ludenlaan) het woon/werkverkeer uit Malden erbij komen maar zal er ook een deel richting Malden/Nijmegen gaan. De optelsom wordt dan drieënhalf plus anderhalf min een half, is vierenhalf. Met andere woorden: Op de Groesbeekse weg is het één (vracht) auto en op de Jan J Ludenlaan zijn het er vierenhalf. Genoemde cijfers zijn niet onderzocht maar slechts nattevingerwerk. Waarschijnlijk ligt de toestroom vanaf Gennep hoger. Al dat verkeer gaat vanaf ‘t Zwaantje tot en met het industrieterrein Heumen door de bebouwde kom van Mook en Molenhoek. Kun je nagaan wat voor voorzieningen getroffen moeten worden om dat alles in goede en veilige banen te leiden. Niet te doen en zeker niet gewenst. Inclusief de laatste zijn alle oplossingen/opties die aangedragen zijn, totaal niet haalbaar.
Er is maar een goede oplossing en dat is een rondweg. Of een rondweg achterlangs Molenhoek of via de Bredeweg en Milsbeek. Molenhoek sluit bijna direct aan op de A73 bij Heumen en via Milsbeek bij de rotonde Rijksweg/Nijmeegseweg bij Gennep. Die laatste zal niet de beste optie zijn omdat het meeste woon/werk verkeer van Groesbeek naar Nijmegen moet.


‘Op deze tekening heb ik de rondweg Groesbeek-Heumen globaalingetekend ter discussie.’

Jaren geleden speelde ongeveer hetzelfde probleem met het drukke verkeer door Haps, de N264. Ook hier waren bezwaarmakers en niet zo weinig ook.

Maar nu……is iedereen blij met de oplossing en hoor je niets meer van de bezwaarmakers. Echter, deze zware ingreep in de omgeving/natuur zal nooit van de grond komen gewoon omdat er niemand de knoop durft door te hakken. Immers wie baas is bakt koek. En de baas in onze huidige samenleving zijn de wetjes en de regeltjes die er (zogenaamd) voor ons zijn opgesteld. Deze regeltjes en wetjes maken dat een mensenleven ondergeschikt is aan een dierenleven, lees de natuur. Deze wetjes en regeltjes zorgen ervoor dat er bezwaren mogen worden ingediend waardoor er nooit een gepaste oplossing, voor dit verkeersprobleem, zal komen.

Sjaak Jakobs, Molenhoek, een realistisch natuurliefhebber. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant