Chris, Peter van Uhm en Ted bij de boekpresentatie.
Chris, Peter van Uhm en Ted bij de boekpresentatie. Foto: Ben Mobach

Ted maakte een lange fietstocht door de wereld van autisme

Algemeen 1.758 keer gelezen

BOXMEER / ENGELAND | Een andere manier van ‘zijn’. Niet eerder werd Ted Toussaint zo geconfronteerd met die andere ‘zijnswijze’ dan tijdens haar vakantie door Zuid Engeland. Samen met haar broertje Christian (afgekort Chris) en hond Bibi bracht ze daar vijf weken al fietsend door. Gezellig samen, maar ook heel eenzaam. Chris heeft namelijk autisme en ziet de wereld door andere ogen. Tijdens die fietstocht kreeg Ted meer en meer Chris’ bril op haar neus, wat nieuwe inzichten en begrip met zich meebracht. Inzichten die ze nu op papier heeft gezet. 

1115 kilometer, 35 dagen, vijf wielen, twee mensen en één hond. Veel cijfers, maar het belangrijkste is de overgang van éénzaamheid naar een duo. “Je bent met z’n tweeën, maar eigenlijk alleen,” legt Ted uit. “Het was heel stil. Van Chris krijg je geen respons. Daarnaast laat hij heel weinig emoties zien.” De in Frankrijk wonende Boxmeerse legt uit hoe ontzettend zwaar dit was. “Ik werd volledig teruggeworpen op mezelf. Natuurlijk was ik er op voorbereid; Chris is al zo sinds we kind zijn. Toch was de uitdaging groter dan ik had kunnen vermoeden.”

Maar tegelijkertijd groeide er iets. De broer zus-band werd aangetrokken en toenadering gezocht. De op Bronlaak wonende Chris had het uiteraard ook niet al te makkelijk. Hoewel hij genoot van iedere minuut, waren alle vaste structuren weg. Ted werd zijn houvast. Dat veranderde naar verloop van tijd. “Het ‘zorgen voor’, werd ‘samen’,” aldus Ted, die van beroep gedragsdeskundige is. Chris vertelt trots dat hij op een gegeven moment zelf steeds de tent opzette. “En ik heb ook eitjes gebakken. Die waren heel lekker.” Ted knikt instemmend. Zo vormden ze uiteindelijk een hecht team. Ted knikt naar haar broer: “Zonder hem was het niet zo goed gegaan.”

Gedurende haar reis schreef Ted blogs. Over de mooie dingen en de moeilijke tijden, over de indrukwekkende omgeving en lieve mensen die ze tegenkwamen. Chris: “Zoals toen bij Bruce en Kate. Daar mochten we blijven slapen. We waren verdwaald en het regende héél hard. Daar heb ik een tekening van gemaakt.” Al dit soort anekdotes, gecombineerd met de tekeningen van Chris, vormden uiteindelijk het nieuwe boek. Als gedragsdeskundige dook Ted ook in de wetenschappelijke literatuur, voor onderbouwing en verklaring van Chris’ ‘zijn’.


Chris heeft de illustraties voor het boek verzorgd. 

Bibi
Een speciaal plekje in hun hart hebben broer en zus voor hond Bibi, een ‘heerlijke reisgenoot’ die helaas in september 2022 is overleden. Chris: “Ze was zo lekker zacht. En ze rende heel veel heen en weer. Het bos in of op het strand. Dat was heel leuk.” Ted legt uit dat de viervoeter en het uitlaten van haar, zorgde voor structuur bij Chris. Daarnaast kwam ie geregeld ‘los’ door de hond. “Hij praatte veel tegen haar. Maar ook voor mij was Bibi onmisbaar. Als ik me dan alleen voelde, het echt niet meer zag zitten, dan kwam ze lekker bij me liggen. Ze bood troost. Relativeerde.”

Hulphond Nederland
Honden kunnen onwijs veel betekenen voor mensen met autisme. De volgende passage is te lezen in Samen Alleen: ‘Resultaten tonen aan dat de honden sociale isolatie en teruggetrokken gedrag verminderen. Ook laten autistische kinderen in de aanwezigheid van de therapie-hond meer non-verbale en verbale uitingen zien.’ Niet voor niets dus dat zowel tijdens de reis als de boekpresentatie op Bronlaak, op zondag 12 maart, geld werd ingezameld voor de therapiehonden van Hulphond Nederland. Dat Peter van Uhm, oud commandant strijdkrachten en ambassadeur voor Hulphond Nederland, het voorwoordje schreef én het eerste exemplaar in ontvangst nam, noemt Ted “echt heel, heel bijzonder!”

Naast de hulphondenstichting een duw in de rug geven hoopt Ted met haar boek op nieuwe inzichten in autisme. Niet vanuit de wetenschap maar vanuit de maatschappij. “We kunnen zo veel van mensen met autisme leren. Door deze reis heb ik gezien dat als je die eerste indrukken opzij zet, en écht het gesprek aan gaat, je ontzettend mooie verbindingen kunt ontdekken.” Uitgestrekt over 224 pagina’s en acht hoofdstukken, voorzien van vijftien zelfgetekende afbeeldingen, komt die zoektocht naar verbinding, een inzicht in autisme en de wetenschap samen in één bijzondere reis: Samen Alleen.

Deze en volgende week zijn het de weken van autisme. Meer weten over de reis van Ted en Chris, of over autisme? Of benieuwd naar de lezingen die ze geven, waarbij ze geld inzamelen voor Hulphond Nederland? Neem eens een kijkje op www.tedtoussaint.nl. Hier is ook het boek Samen Alleen te bestellen. Het boek is ook verkrijgbaar bij Van Dinter in Boxmeer. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant