Bij het alpacapootje zie je de pootafdruk van de moordlustige dader.
Bij het alpacapootje zie je de pootafdruk van de moordlustige dader.

‘Moordmachine’ bijt drie alpaca’s dood in Haps; Een wolf?

Algemeen 9.191 keer gelezen

HAPS | Loopt er een wolf rond bij Haps? Door een tragisch bijtincident weten Martin Weijers en Marius van Daal het bijna zeker. Marius heeft een hobby in het houden van Alpaca’s. Tot zijn grote verdriet zijn in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 maart drie ‘goede dekhengsten’ doodgebeten. 

“Het was niet heel prettig om te zien,” zegt Martin, die de dieren vrijdag aantrof. “Twee waren er al dood. De derde lag te gorgelen en ademde zwaar. Ik belde direct de dierenarts maar die kon niet meer op tijd komen. Het dier heeft nog twintig minuten liggen lijden.”

De mannen willen natuurlijk graag weten wie of wat hier achter zit. Het lijstje met Nederlandse roofdieren werd nagelopen. De vos is in principe te klein om een alpaca te doden. Een das is een slechte jager en pakt ook niet snel grote dieren. Een goudjakhals? “De gevonden pootafdrukken passen hier niet bij,” vertelt Martin, die zich inmiddels goed heeft verdiept in de predatoren. “Een gewone huishond kan ook bijna niet. We hebben pootafdrukken gevonden van meer dan veertien centimeter. Ik heb zelf een hond, een écht grote hond van 85 kilo, en zijn poten zijn nog geen negen centimeter!” Marius vult aan: “De alpaca’s zijn bij de nek gegrepen. Dat doen honden niet. Dit was een ervaren moordenaar!”

Kloppen die vermoedens?
Ido Ypma van Dierenartsenpraktijk Boxmeer vertelt dat hij inderdaad is langsgekomen. Hij bevestigt ook dat de dieren zijn doodgebeten door een rover. “De kop van één van die alpaca’s was helemaal verfomfaaid.” Maar was een wolf de dader? Ypma: “Die vermoedens kunnen kloppen, maar het is niet mijn expertise. Ik kan niks bevestigen.”

Overheidsinstantie BIJ12, die veeschade bijhoudt en onderzoekt, heeft het slagveld in Haps inmiddels ook onder de loep genomen. “Om uitsluitsel te geven wordt DNA-afname gedaan in de bijtwonden om daar speeksel van de predator in op te sporen.” Eind april verwacht de instantie de onderzoeksuitslag te weten. “We speculeren verder niet op basis van andere zaken.”

Dubbel hekwerk
Wat het ook was, de ‘moordmachine’ is vermoedelijk bij de alpaca’s gekomen via een gat onder het hekwerk, eerder door een vosje gegraven. Marius vertelt dat zijn dieren worden beschermd door een dubbel hekwerk van 1,70m hoog. “En daarboven zijn drie lijnen met prikkeldraad. Daar kan zo’n beest echt niet overheen springen.” Dat zelfs zo’n Fort Knox niet genoeg is om de van oorsprong Zuid-Amerikaanse dieren te beschermen, steekt de mannen. “We hebben direct camera’s besteld en geïnstalleerd. Zodra er iets is, gaat er een alarm af. Dan kunnen we met onze honden er op af in de hoop dat we hem afschrikken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant