Stijn Boekholt gaat er wekelijks op uit om zijn dorp schoon te houden.
Stijn Boekholt gaat er wekelijks op uit om zijn dorp schoon te houden. Foto:

Stijn kreeg een grijpstok cadeau en raapt nu elk weekend zwerfvuil

Algemeen 1.352 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | Stijn Boekholt (23) studeert aan de Radboud Universiteit en woont in Vierlingsbeek. Voor zijn verjaardag kreeg hij een grijpstok cadeau en vanaf dat moment raapt hij elk weekend zwerfvuil in zijn dorp. Sinds kort gebruikt hij de app HelemaalGroen om zijn route te registreren en dat bevalt hem. Vooral omdat zichtbaar is waar anderen gelopen hebben en omdat er allerlei statistieken worden bijgehouden. 

De mens heeft een grote impact op de wereld, daar is Stijn zich zeer van bewust. Wanneer je een peuk op de stoep gooit of een blikje in de berm zijn we er nog niet vanaf. Zwerfafval ontbindt na verloop van tijd in steeds kleinere stukjes en komt in voedsel, water, dieren, planten en ook mensen terecht, daarom is vlot opruimen belangrijk. Velen weten bijvoorbeeld niet dat peuken uiterst giftig zijn, grondwater verontreinigen en plastics bevatten. Het rapen van peuken vindt Stijn een tijdrovende klus.

Ondersteuning door de gemeente 
De gemeente Land van Cuijk zorgt na aanmelding bij vrijwilligersclub ‘Schonbezig’ voor opruimmaterialen: hesjes, handschoenen, ringen, grijpers en speciale afvalzakken. Volle zakken worden na een melding in de Gemeente-app vlot bij hem thuis opgehaald, hij kan ze gewoon aan de straat zetten. Complimenten en opgestoken duimen maken Stijn erg vrolijk. Iemand gaf hem onlangs een doos Celebrations, een ander verraste hem met een appelflap.

Wensen van Stijn
Wat zou het prettig zijn als mensen minder rommel op straat gooien. Ook ziet hij graag meer opruimcollega’s, alle beetjes helpen immers. En hij vraagt zich af wanneer het (eindelijk) normaal wordt om een gedoofde sigaret gewoon in een afvalbak of zak asbakje te stoppen...

Hoe werkt HelemaalGroen?
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de bijna 13.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. Kijk voor meer informatie op www.helemaalgroen.nl. De gemeente Land van Cuijk telt nu 146 deelnemers bij HelemaalGroen.

Uit de krant