Afbeelding
Foto: Ten Haaf Fotografie

Truckrun Boxmeer gaat door ondanks aangescherpte verzekeringsregels

Algemeen 1.064 keer gelezen

BOXMEER | ‘Nieuwe regels bedreigen speciale truckersritten voor mensen met beperking’, kopte de NOS eind maart. Vanwege een ongeluk vorig jaar hebben diverse verzekeraars de regels aangepast, waardoor organisatoren in het land het niet meer aandurven om de plaatselijke truckrun door te laten gaan. Maar er is goed nieuws voor Boxmeer: “Het bestuur van Stichting Truckers GKB is blij om jullie te kunnen mededelen dat de Truckrun in Boxmeer doorgaat op zondag 17 september!”

De Boxmerenaren plaatsen wel een aantal kanttekeningen bij dit heugelijke nieuws. “Omdat tot op heden nog niet precies duidelijk is wie verantwoordelijk is als bijvoorbeeld een begeleider die op het bed zit tijdens de rit iets overkomt moeten wij enkele maatregelen nemen. We vragen aan de bijrijders om alleen als het ‘strikt noodzakelijk tijdens de rit’ een begeleider mee te nemen,” aldus Stichting Truckers GKB. “Het is strikt verboden dat personen op het bed gaan zitten zonder een goedgekeurde gordel en een verzekering daarvoor. We zullen daar als stichting nauwkeurig op toezien. Verder zullen wij een taxi busje inzetten waar eventueel bijrijders en hun begeleiding met mee kunnen rijden.”

In 2022 ging het mis in Salland toen een begeleidster tijdens de rit op het bed zat. Zij gleed gedurende de truckrun van dit bed en knalde met haar hoofd tegen het dashboard. Er werd een schadeclaim ingediend en de verzekeraars reageerden hierop met een aanpassing in de polisvoorwaarden.

Vuilniswagens, verhuiswagen en brandweerwagens
Om de Boxmeerse truckrun dit jaar allemaal zo veilig mogelijk te laten verlopen, en incidenten zoals in Salland te voorkomen, worden niet alleen de begeleiders verzocht zich aan de nieuwe maatregelen te houden. Ook de chauffeurs dienen zich aan een handjevol nieuwe regels te houden. Hen wordt bijvoorbeeld gevraagd om de familie (kinderen, vrouw, enz) thuis te laten omdat zij helaas niet meer mee mogen rijden. Aan transportbedrijven wordt gevraagd zoveel mogelijk trucks in te zetten met minimaal drie zitplaatsen. Stichting Truckers GKB: “Denk aan bijvoorbeeld vuilniswagens en verhuiswagens, maar ook zouden wij ook blij zijn met deelname van brandweerwagens zodat we meer mensen op een veilige en verantwoorde manier kunnen laten deelnemen.”

Uit de krant