Afbeelding
Advertorial

De Maasdriehoek gaat voor groen

Algemeen 469 keer gelezen

Verduurzamen, klimaatverandering, energiebesparing, CO2-uitstoot en vergroenen, allemaal kernwoorden van nu. Daar hoort ook zeker wadi bij. Wadi betekent waterafvoer door infiltratie of waterafvoer, drainage en infiltratie. Je koppelt de regenpijp af van het riool en je laat het regenwater naar de wadi stromen. Het werkt perfect tegen wateroverlast, je ontlast tijdens regenbuien het  volle rioolstelsel in de Maasdriehoek en je bent direct goed bezig met het vergroenen van je tuin.

Een wadi aanleggen

Je kan heel simpel je achtertuin vergroenen door op het laagste punt een wadi aan te leggen. Eventueel graaf je het nog een beetje meer uit. Met een kleine vierkante meter van zo’n 30 cm diep buffer je al 300 liter regenwater! Van de regenpijp die aan je huis vastzit, graaf je een goot naar de wadi. Een schuine plank of een dakpan die je schuin neerzet onder de regenpijp zorgt ervoor dat het water het gootje in loopt. Een deel van het regenwater in je wadi gaat via filtratie door zand en grind, of door middel van infiltratiekratten die je eronder hebt ingegraven, de grond in. Een ander deel verdampt en gaat de atmosfeer in. Van het overgebleven water in de wadi wordt dankbaar gebruik gemaakt door bijvoorbeeld egels, vlinders, bijen, kikkers en andere dieren. De begroeiing in en om de wadi is ook belangrijk, ook hier komen de bijen en de vlinders op af. In de wadi en er omheen zaai je de bloemen en kruiden die goed in een natte omgeving groeien , bijvoorbeeld het wadimengsel van BUMA Handel.

Waarom vergroenen?

We kunnen allemaal wat doen om de klimaatverandering het hoofd te bieden, zodat je straks minder wateroverlast hebt, minder last van droogte en minder hittestress meer hebt. Achtertuinen, voortuinen, bedrijventerreinen, speelplaatsen en pleinen vergroenen helpt allemaal mee. Jij pakt met een wadi je achtertuin aan, de gemeente neemt de schoolpleinen voor haar rekening en ondernemers vergroenen het bedrijventerrein. Zo doen we allemaal wat. En het is echt noodzakelijk, hoe meer we het riool ontlasten, hoe minder last we van overvolle riolen hebben. Hoe meer groen we in plaats van harde bestrating aanleggen, hoe meer koelte en biodiversiteit we verkrijgen. En op deze groen plekken kan op die manier het regenwater geleidelijk ook weer de bodem in stromen. Ga je ook voor groen? Leg dan een wadi aan!

Dit artikel is geschreven in opdracht van Buma Handel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant