Henk Ermers van de gemeente Land van Cuijk met de brochure: Dementie verdient aandacht “Kijk naar wat ik nog wel kan”.
Henk Ermers van de gemeente Land van Cuijk met de brochure: Dementie verdient aandacht “Kijk naar wat ik nog wel kan”. Foto:

Naar een dementievriendelijke gemeenschap

Algemeen 549 keer gelezen

We kunnen er niet omheen, we worden gemiddeld ouder en daarmee is de kans steeds groter dat we een vorm van dementie krijgen. Gekoppeld aan de trend dat we steeds langer thuis moeten blijven wonen, zullen we moeten leren omgaan met dementie om ons heen. We moeten samen naar een dementievriendelijke gemeenschap.

Door Ans Stoub

Hoe ziet zo’n gemeenschap eruit en hoe realiseer je die? We vroegen het Henk Ermers die, met veel ervaring in de deelgemeentelijke werkgroep Cuijk, nu als professional in de overkoepelende stuurgroep van de gemeente Land van Cuijk zit. In de vijf werkgroepen in de voormalige gemeenten zijn vrijwilligers samen met professionals van zorg- en welzijnsorganisaties actief.

Henk legt uit: “Als je dementievriendelijk wil zijn is het begin voor iedereen hetzelfde, dementie leren herkennen. Gemiddeld een op de vijf mensen krijgt het waarbij vrouwen ook nog eens in het nadeel zijn doordat ze ouder worden. De werkgroepen houden voorlichtingsbijeenkomsten om zoveel mogelijk mensen de signalen te laten (h)erkennen. Dat is het begin om daarna te leren hoe je het beste met iemand die dementie heeft nog waardevol contact kunt hebben. Je wordt je er ook bewust van gemaakt hoe je de persoon in kwestie nog plezier kan laten beleven met wat hij of zij nog wel kan. Als iemand altijd een bepaalde hobby met veel plezier heeft beoefend maar daar niet meer volledig toe in staat is, kun je daarbij helpen. Of zorgen dat hij of zij nog wel op de goede tijd op de goede plek is om de sfeer mee te beleven. Je kunt ze ook uitnodigen om vrijwilligerswerk te doen waardoor ze nog fijn mee kunnen doen.”

Het is dus zaak dat we ons ervan bewust worden dat dementie er nu eenmaal is en dat we het daarbij voor iedereen beter maar zo fijn mogelijk kunnen inpassen in de gemeenschap. Henk: “Ga met de familie of de vereniging naar een voorlichtingsbijeenkomst/training en leer wat het is, en hoe je de persoon met dementie kunt stimuleren om de dingen te doen die hij/zij nog kan. Doe het voor de deze burger én voor diens omgeving”. Info op:www.gemeentelandvancuijk.nl/dementievriendelijk .

Uit de krant