Afbeelding

Toename aantal patiënten, toch zorgen over mondzorg

Algemeen 1.112 keer gelezen

REGIO | Nog maar enkele jaren geleden opende De Zorgzame Tandarts haar deuren in Oss, Boxmeer en Cuijk en Covid maakte de die start niet eenvoudig. Toch groeit het aantal patiënten gestaag. En dat mag best opvallend worden genoemd, want door de sterk toenemende kosten van het levensonderhoud in het afgelopen jaar neemt het bezoek aan de tandarts sterk af. Zo’n tien procent van de Nederlanders is al twee jaar of langer niet naar de tandarts is geweest. In het afgelopen jaar gingen acht op de tien volwassenen maar één keer voor een controle. Vooral ouderen en mensen met een slechte mondgezondheid die geen aanvullende tandartsverzekering hadden gingen het minst.

Een zorgelijke ontwikkeling, aldus Raoul Trentelman, algemeen directeur van De Zorgzame Tandarts. ’Door elk half jaar voor controle naar de tandarts te gaan, blijft je gebit immers netjes onderhouden. En hoe langer je wacht met een bezoek, hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is. Daarnaast zullen de kosten ook een stuk hoger uitvallen’.

Angst 
Ook angst kan een belemmering zijn om naar de tandarts te gaan. Geschat wordt dat meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking hier in meerdere of mindere mate last van heeft. ‘Onze tandartsen herkennen dit beeld’, aldus Trentelman. ‘Regelmatig geven nieuwe patiënten aan angst te hebben. Zeker voor deze patiënten nemen we dan ook ruim de tijd en geven we veel uitleg. Dat helpt. We zijn ook niet voor niets aangesloten bij het platform ‘De Lieve Tandarts’.

De Zorgzame Tandarts werkt onder één dak met JTV Mondzorg voor kids, dé specialist in mondzorg voor kinderen.

Uit de krant