Afbeelding

Twee presentaties over de oorlog in Overloon in 1944

Algemeen 776 keer gelezen

OVERLOON | Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om de twee interessante presentaties bij te wonen op 13 oktober a.s. in de Pit in Overloon. Om 19:35 uur spreekt Kamil Aerts over de Overloners in oorlogstijd. Piet Peters zal later op de avond, om 21:00 uur, spreekt Piet Peters over Amerikanen die hier probeerden de Duitsers te verdrijven. 

Stelt u eens voor dat u een wandeling maakt in Overloon voor, maar ook tijdens de Duitse bezetting. Hoe zag het dorp er toen uit? Hoe zag het leven voor de inwoners eruit? En welk lot trof de inwoners van Overloon tijdens de regenachtige dagen van oktober 1944? Waar het in andere verhalen vaak over het militaire aspect gaat, schijnt Kamil Aerts in deze presentatie het licht op Overloon en haar inwoners.

De week van de Amerikanen
Op 29 september 1944 donderen de Sherman tanks van de Amerikaanse 7e pantserdivisie Sint Anthonis binnen, het merendeel vestigt zich ten noorden van de Quayweg. De Amerikaanse pantserdivisie neemt het front van de Engelsen over. De divisie probeert van 30 september tot en met 5 oktober door de Duitse linies heen te breken om Overloon te bereiken, maar door hardnekkig verzet van de Duitsers komt de Amerikaanse aanval definitief tot stilstand. De operatie levert echter maar enkele kilometers terreinwinst op, en wordt gekenmerkt door bijzonder hoge verliezen. Over deze gebeurtenissen houdt Piet Peters zijn lezing.

Inloop vanaf 19:00 uur. Toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Voor meer informatie: www.overloonwarchronicles.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant