Anita neemt de cheque blij in ontvangst. 'Waarschijnlijk gaan we er een gravelbike van kopen.'
Anita neemt de cheque blij in ontvangst. 'Waarschijnlijk gaan we er een gravelbike van kopen.'
PRIJSWINNAARS TOURSPEL

‘Die goeie renners, Pogacar, Vingegaard, die heeft iedereen’

Algemeen 1.405 keer gelezen

CUIJK | Anita Schel is geen onbekende in de bovenste regionen van het Maas Driehoek Tourspel. Samen met de rest van de Schel-familie doet ze jaar in jaar uit mee met het wielerspelletje, en niet onverdienstelijk. Dit jaar wist ze maar liefst 2852 punten in de wacht te slepen, goed voor de gouden plaats en een waardebon van €999,-, te besteden bij Hans Lemmens Tweewielers. Samen met haar man Jan kwam Anita naar het Cuijkse fietswalhalla om die prachtprijs in ontvangst te nemen.

Het is een druilerige morgen als het Boxmeerse paar de Cuijkse fietsenwinkel binnenstapt. “Wat is het groot hier!”, zeggen ze, terwijl de verwondering in de ogen voor twinkeling zorgt, uniek op deze grijze ochtend. Met name Jan waant zich als een kind in een snoepwinkel: “Ik sta te kijken van wat ze hier allemaal hebben!”

Het is de bovenverdieping van de gigantische tweewielerzaak die de aandacht van Anita en Jan trekt. Hier staan de racefietsen, mountain- en gravelbikes en meer fietsen voor sportievelingen. Het geavanceerde Shimano Fietsmeetsysteem wekt indruk. Dit sterke staaltje precisietechniek kan tot op de fijnste details een fiets perfect afmeten op iemands lichaam. Hierdoor wordt het fietsen comfortabeler en levert de tweewieler minder weerstand, met hogere snelheden en betere tijden tot gevolg. 

Gravelbike
“Nou, dat geld kan hier wel goed besteed worden”, glundert Jan. “Waarschijnlijk gaan we er een gravelbike van kopen. Ik heb namelijk een mountainbike maar die gebruik ik eigenlijk niet meer sinds ik hard ben gevallen in de bossen. Met een gravelbike kan ik toch nog lekker offroad fietsen, bijvoorbeeld in de omgeving van de Maasheggen.”

Spreiden
Het is dus Jan die het meest van de prijs zal genieten, terwijl Anita eigenlijk heeft gewonnen. Hoe zit dat? Anita: “Het Maas Driehoek Tourspel wordt jaarlijks fanatiek gespeeld in de familie. Jan helpt mij vaak met invullen. Onze lijstjes verschillen vaak maar op een paar renners.” Jan vertelt verder: “We spreiden het een beetje. Die goeie renners, Pogacar, Vingegaard, die heeft iedereen. In klasse C en D zit de kennis. Maar waar je hier ook het verschil kan maken is met die top 3, die je telkens moet voorspellen.”

Die wielerkennis heeft het paar door de jaren heen ook al wel aardig vergaard. Het is namelijk niet enkel de Tour de France die in huize Schel dagelijks te zien is op televisie. Ook de Giro, Vuelta en andere bekende wielerspektakels verlichten de woonkamer van de Boxmerenaren. “Vooral de bergetappes vinden wij mooi”, zegt Jan enthousiast. “Die zijn altijd spannend.”

Echt waar?
Het moge dus duidelijk zijn dat Jan en Anita uiterst doordachte en weloverwogen keuzes maken als ze bij het Maas Driehoek Tourspel bepalen wie uit de categorie A, B, C en D gaat winnen, en hoe iedere etappetop er uit komt te zien. Het paar heeft veel kennis in huis. Toch was die overwinning geen garantie. Anita: “’Volgens mij heb je gewonnen’, zei Jan toen zondagavond. Maar ik geloofde er nog niks van. Heb de dag erna zelfs nog even opnieuw gecontroleerd.”

Gelukkig voor Anita en Jan bleek het toch écht waar te zijn en was die overwinning een feit. En nu staan ze dan in hét epicentrum van fietsend Land van Cuijk. “Die cheque komt goed terecht”, zegt Anita glunderend, terwijl ze samen met Jan nog een rondje maakt door de winkel. Hoewel de grauwe ochtend grijs blijft, kan het Boxmeerse paar niet anders dan stralen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant