Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

‘Gemeenteraad burgerlijk ongehoorzaam en neemt een links besluit’

Algemeen 1.210 keer gelezen

Wij hadden het samen nog nooit geconstateerd. Maar kennelijk is de gemeenteraad van het Land van Cuijk zo links als links maar kan zijn. Hulp in de huishouding wordt voortaan wel vergoed aan mensen die krap bij kas zitten. Maar wie meer dan 185 procent van het sociaal minimum verdient, moet die huishoudelijke hulp zelf maar betalen. Overigens vind ik 185 procent behoorlijk veel. Dat zal wel te maken hebben met het gegeven dat dat sociaal minimum wel heel erg laag is. Maar dat terzijde.

Als je als overheid bij het verlenen van bepaalde diensten of hulp, vraagt naar de hoogte van het inkomen, dan bedrijf je inkomenspolitiek. En inkomenspolitiek is iets voor de landelijke overheid. Daar gaat de gemeente(raad) dus niet over.

Die van het Land van Cuijk dus wel. Vind ik mooi. Eigenzinnig gedrag, een beetje dwars. Merkwaardig genoeg is de Brabantse Bond van Ouderen (KBO) tegen dit besluit van het Land van Cuijk. Is dat dan het bewijs dat de ouderen het over het algemeen minder slecht hebben dan dat je op basis van hun geklaag (met een bedenkelijk persoon als Henk Krol voorop) zou denken? Maar ook dat terzijde. De KBO vindt dit een staaltje van burgerlijke ongehoorzaamheid. Daar klinkt afkeuring in door. Maar, beste dames en heren gemeenteraadsleden, beschouw het als een compliment.

Leuk, burgerlijk ongehoorzamen op het pluche. Zou je niet verwachten. Ik wel, want die Willy Hendriks, de verantwoordelijke wethouder, is wel zo’n eigenzinnig type. We moeten wel, zegt ze, want we komen geld tekort. Willy is zich ervan bewust dat ze bij de rechter wel eens een blauwtje zou kunnen lopen.

Zet door, Willy, en met jou de hele gemeenteraad. Als de landelijke overheid steeds meer werk op jullie bordje schuift, dan mag je daar ook wel wat eigenzinniger in worden. Ik heb er het hele weekend over lopen dubben wat ik hiervan moet vinden. En waarom is die gemeenteraad ineens zo links? Of is het gewoon waar dat wanneer de nood aan de man komt, als je het probleem heel dichtbij voelt, dat linkse en rechtse mensen allemaal over hun hart strijken en bereid zijn de portemonnee te trekken voor hen die het wat lastiger hebben? Is het waar dat we uiteindelijk allemaal het beste voor hebben met onze medemens? Dat vind ik een fijne gedachte.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant