Thea Martens is coördinator ‘Welzijn op Recept’ en ‘Aanwezigheidshulp’ bij Sociom.
Thea Martens is coördinator ‘Welzijn op Recept’ en ‘Aanwezigheidshulp’ bij Sociom. Foto:

Waar wordt een mens gelukkig en blij van?

Algemeen 782 keer gelezen

Door veranderingen in persoonlijke omstandigheden kan men uit balans raken. Vaak uit zich dat in lichamelijke klachten, slecht slapen, onrust. Logisch dat je naar de huisarts gaat om na te laten kijken wat de oorzaak is. Als blijkt dat geen pilletje of drankje helpt, de klachten blijven en er geen medische oorzaak te vinden is, zou het kunnen zijn dat u uw draai niet kunt vinden. 

Door Lidwien Buné en Josje Goos

Mocht de huisarts dit laatste constateren, dan kan die u verwijzen naar de dienst ‘Welzijn op Recept’, een samenwerking met Sociom en de huisarts. De dienst ‘Welzijn op Recept’ kan de aanvrager inzicht geven in wat er speelt en wat de mogelijkheden zijn om hier wat aan te doen. Een helpende hand kan iemand letterlijk en figuurlijk uit de put trekken. En als je beter in je vel zit, kunnen lichamelijke klachten naar de achtergrond verdwijnen.

Tijdens een gesprek bij u thuis door de sociaal werker van Sociom wordt duidelijk waar u blij van wordt: van sporten, knutselen, spelletjes doen of met iemand koffie drinken en wat praten. Soms is er meer nodig dan een activiteit. Problemen als zorgen om de financiën of zich niet prettig voelen in de wijk vragen dan een eerste aanpak. Tevens wordt bekeken of u goed voor uzelf kunt zorgen, gevraagd met wie u goed contact hebt en gekeken wie u aan de hand kan nemen om een drempel over te stappen, zodat u daarna zélf uw welzijn naar eigen behoefte op orde kunt brengen.

Op het ogenblik is de aanvraag naar hulp groot, mede door de enorme vergrijzing en de noodzaak om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Men is daardoor vaak eenzaam en onzeker. Dit komt ook bij jongere mensen voor. Het plotseling wegvallen van de partner, zeker als men erg op elkaar is ingespeeld, geeft grote onzekerheid. Het is dan vaak moeilijk om de stap te zetten en contact met Sociom te zoeken.

We zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers, dus u bent van harte welkom. Met enkele uurtjes per week kunt u veel betekenen voor een ander.

Mocht u contact willen opnemen met Sociom: Hoa Bui (06 29 34 99 08), hoabui@sociom.nl of Kayleigh Hogeslag (06 89 97 39 94), kayleighhogeslag@sociom.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant