Afbeelding

Kunst in het Maasziekenhuis

Algemeen 587 keer gelezen

BOXMEER | Wie in het Maasziekenhuis wacht kan rekenen op een ware kunst-traktatie. Sinds 2016 zijn er doorlopend exposities van kunstcollectief ‘Kunstkolk’ Boxmeer in het Maasziekenhuis. Twee keer per jaar wordt er nieuwe kunst geplaatst of opgehangen, mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Maasziekenhuis.

Voor hun jubileum in 2016 ging de Kunstkolk in gesprek met het Maasziekenhuis. Doel was om bij hun tienjarig bestaan eenmalig te exposeren in het Maasziekenhuis. Deze succesvolle expositie leidde tot een vruchtbare vorm van samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt. Bij de eerste expositie toentertijd is door de Vrienden van het Maasziekenhuis een subsidie toegekend, als waardering voor de inzet van het kunstcollectief en als tegemoetkoming in de onkosten die met de exposities zijn gemoeid. De Vrienden hebben besloten dit jaar opnieuw een bedrag te schenken aan de Kunstkolk. 

Aantrekkelijke afwisseling
Elf Kunstkolkers zorgen ervoor dat er altijd kunst aanwezig is in de wachtruimten op de begane grond en eerste verdieping van het ziekenhuis. In de maanden januari en juli wordt de kunst gewisseld. Elke kunstenaar heeft zijn eigen discipline. Kunstenaar Wil Friesen bijvoorbeeld, maakt binnen het thema landschappen fotowerken volgens het analoge systeem. Door deels vervaagde of nevelige lagen aan te brengen, probeert hij een mysterieus tintje aan zijn werk te geven. Weefster Anke van Gorp, combineert haar twee- en driedimensionale weefwerken met afgedankte materialen. Dit zorgt voor verrassende combinaties. Wil en Anke: “Deze diversiteit geeft de expositie een aantrekkelijke afwisseling. De exposanten overleggen samen welk werk het beste op een plek past, de ziekenhuismuren lenen zich ervoor. De samenwerking met het ziekenhuis is goed, samen zorgen we dat de kunstwerken veilig en passend in de ruimtes worden opgesteld.”

Wachttijden aangenamer
Het doel is om de wachttijden aangenamer te maken. Er worden elke keer weer verrassende kunstvoorwerpen opgehangen, die goed worden ontvangen door de wachtende patiënten. Het is een positieve bijdrage aan en beleving van de wachtomgeving. Daarnaast is het fijn dat de kunstenaars uit de regio hun werk kunnen presenteren. Wil en Anke: “Positieve reacties krijgen we ook van voorbijlopende medewerkers wanneer we bezig zijn. We hopen met de doorlopende expositie de wachttijd van de bezoekers aangenamer te maken en het ziekenhuis te verfraaien. De bijdrage die we van de Vrienden van het Maasziekenhuis ontvangen komt ten goede aan onze vereniging. Het helpt ons de kosten van de expositie te dekken. We zijn dankbaar voor hun steun en waardering voor ons werk en proberen er elke keer een mooie expositie van te maken. ”

Wilt u Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis steunen? Kijk op www.vvhm.nl/doneren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant