Roy van Eck heeft zojuist de goederen in ontvangst genomen bij de Belaste Hoeve. (Foto: SK-Media)
Roy van Eck heeft zojuist de goederen in ontvangst genomen bij de Belaste Hoeve. (Foto: SK-Media) Foto: Persbureau SK-Media

‘De cirkel is rond’ voor familie Van Eck

Algemeen 5.533 keer gelezen

BOXMEER / VORTUM-MULLEM | Het was een uiterst spannende Koningsrit, tijdens de Metworstrennen op maandag 12 februari. Rens Verberkt hield lang de pole position vast en moest het goud pas op de laatste meters uit handen geven. Het verschil bij de finishlijn tussen winnaar Roy van Eck en Verberkt behelsde dan ook slechts “een halve paardlengte”. De derde finalist, Dylano van Nunen, zat daar niet heel veel achter. 

Met 22 jonggezellen die allen Koningsambities hadden, was het voor Van Eck geen gemakkelijke strijd. In zijn eerste manche moest hij het in een duel opnemen tegen Kenny Knuiman. Hoewel Knuiman tot op heden nog niet de Metworstkroon heeft mogen dragen, heeft hij al wel elf keer eerder over het Vortums Veld gereden. Geen gemakkelijke tegenstander dus.
De halve finale van Van Eck werd onverhoopt opnieuw een duel, nadat het halfbloedje van Paul van de Weijer op advies van de veearts niet meer mocht deelnemen. Het was dus Van Eck’s volbloed tegen het volbloedpaard van Lucas de Bruin, waarbij de meer ervaren Van Eck dus zegevierde.

Hoewel de eerste rondes dus al spannend waren, was het pas écht nagelbijten in die Koningsrit. Niet voor niets dus dat blijdschap overheerste toen Van Eck nipt als eerste over die bewuste streep in het zand galoppeerde. Na de overwinning, toen de kersverse Koning weer een beetje op adem was gekomen, trok hij met gevolg richting de Belaste Hoeve om de zeven ellen lange metworst, de halve varkenskop, het brood en het bier in ontvangst nemen, uit handen van beschermvrouwe Nina Jilesen. 

“De Metworst zit diep bij jou in de familie.”, vertelde de beschermvrouwe bij de huldiging bij de Wilhelminaboom. “De cirkel is rond.” Vader Franck van Eck werd in 1992 Koning en heeft ervaring in het bestuur. Samen met zijn vrouw Trudy is Franck nog steeds nauw betrokken bij Vereniging de Metworst. Met een glimlach geeft de nieuwe Metworstkoning toe dat het nu “zeker de laatste keer was”. Maar zijn familiebloed kruipt waar het niet gaan kan: “we blijven nauw betrokken”.

Wat betreft nauwe betrokkenheid staat er wel iets ingrijpends te gebeuren bij de vereniging. Nadat de kersverse koning én knollenritwinnaar beide een driewerf ‘hoera’ ontvingen bij de Wilhelminaboom, werd Dick Goossens naar voren geroepen. Na tien jaar trouw voorzitterschap heeft Goossens besloten een stapje terug te doen. Volgens beschermvrouwe Jilesen gaat hij absoluut “de geschiedenisboeken” in, waarna het publiek vol overtuiging applaudisseerde. ‘Hoera, hoera, HOERA!’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant