Afbeelding

Zes jaar gevangenisstraf voor uitvaartondernemer die honderden kilo’s drugs vervoerde

Algemeen 1.452 keer gelezen

BEUGEN | Een Rotterdamse uitvaartondernemer werd op zondag 7 mei 2023 aangehouden omdat hij 675 kilo drugsprecursoren vervoerde in zijn lijkwagen. De politie arresteerde de man en zijn passagier bij een tankstation langs de A77 in Beugen. De officier van justitie noemde het delict ‘ontwrichtend voor de maatschappij’ en eist een jarenlange gevangenisstraf. 

Uit onderzoek is gebleken dat de laag op de weg hangende lijkwagen gevuld was met 675 kilo Benzylmethylketonglycidezuur. Deze stof wordt onder andere gebruikt voor de productie van met amfetamine. Het onderzoek leidde de politie naar het uitvaartbedrijf in Rotterdam, dat mogelijk als dekmantel diende. In het pand, én een tweede pand dat de ondernemer nog huurde, werden vaten, kookstellen en kookpannen aangetroffen naast de grafkisten. Het drugslab was tevens voor een deel verbrand. “Op camerabeelden is onder meer te zien dat de bijrijder daags ervoor het pand naar binnen ging en even later met verbrandde benen weer naar buiten komt. De bestuurder is op enig moment met een brandblusser in de weer, zo is te zien op beelden.”, meldt het OM.

Volgens de officier van justitie is er “geen twijfel” over dat de twee verdachten betrokken zijn bij de zaak. “Het dossier staat bol van bewijs, waaronder camerabeelden en chatgesprekken. Een geloofwaardige verklaring voor hun onmiskenbare betrokkenheid hebben de verdachten echter niet gegeven.” De officier van justitie meldt dat de productie van dergelijke drugs grote risico’s voor de veiligheid en volksgezondheid met zich meebrengen. “Die hebben zich door de brand in deze zaak daadwerkelijk verwezenlijkt.” Het OM eist dan ook een gevangenisstraf van zes jaar. Daarnaast mag de uitvaartondernemer zijn beroep voor elf jaar niet meer uitvoeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant