Het bestuur van VBG bij het clubhuis bij de Paesplas in Heijen.
Het bestuur van VBG bij het clubhuis bij de Paesplas in Heijen. Foto: Eigen foto

Eeuweling Viswaterbeheer Gennep vol ambities

Algemeen 745 keer gelezen

HEIJEN | Er wordt al sinds mensenheugenis gevist in de wateren in de Kop van Noord-Limburg en het Land van Cuijk. Maar wie houdt daar toezicht op, en welke instantie zorgt voor goed bereikbare visplaatsen? Viswaterbeheer Gennep (VBG) is de instantie die dat langs de Maas, de Niers en andere wateren in het gebied doet. Eind maart viert de visvereniging het honderdjarig bestaan.

De vereniging voor georganiseerd vissen in wateren in Noord-Limburg ontstond in 1923. “In september werd visvereniging Maas en Niers officieel opgericht”, zegt huidig voorzitter Jan Kuppen, “Het was, de naam zegt het al, de visvereniging voor de regio.”
Er is heel wat water door de Niers en de Maas gevloeid, en op bestuurlijk niveau werden er diverse veranderingen doorgevoerd. In het gesprek in het clubhuis en werkplaats van VBG aan de Paesplasweg in Heijen blijkt dat er vaak ook moeilijke beslissingen genomen werden, maar alles voor het goede doel. Het resultaat is er ook naar. “Nog altijd zijn we een gezonde vereniging die tegenwoordig aangesloten is bij de federatie Zuidwest Nederland”, zegt secretaris Harry Bakker, “VBG is de grootste visvereniging van Nederland. We hebben vijfduizend tweehonderd leden. Je bent lid als je een visvergunning hebt. Met dat bewijs kun je vissen langs de Maas in Brabant en Limburg tussen de Gebrande Kamp in Middelaar en de sluis bij Sambeek. Daarnaast zijn de Paesplas, de Niers en de Banen viswateren. Onze leden komen uit de regio, maar ook uit Duitsland.”
Viswaterbeheer Gennep zorgt er voor dat de wateren bereikbaar zijn en houdt de visstand in de gaten. “Ook houden onze groene BOA’s toezicht”, zegt Kuppen, “Onze oud-voorzitter Henk Jaspers was de eerste groene BOA in Nederland.” Het aantal toezichthouders mag wat de bestuursleden betreft uitgebreid worden. “Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via e-mail naar info@vbggennep.nl. VBG betaalt de kosten voor de cursus”, zegt Bakker.
Het bestuur van de florerende vereniging zit niet stil. “We willen meer jeugd enthousiast maken voor de vissport. Een andere wens is een eigen visvijver in de regio”, zegt voorzitter Kuppen.
VBG houdt op 24 maart jubileumreceptie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant