Ernest Bradley (Foto: familie Bradley)
Ernest Bradley (Foto: familie Bradley) Foto:

Ambassadeur Canada bij onthulling informatiebord crash WOII

Algemeen 571 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | De onthulling van een informatiebord op zaterdag 6 april als eerbetoon aan de Canadese bemanning van een op 3 april 1943 rond 23.00 uur aan de Lijnbraak neergestorte Handley Page Halifax II van het 405 Squadron, mag zich in een brede nationale en internationale belangstelling verheugen. Niet alleen maken hiervoor vijf familieleden vanuit Canada de oversteek voor een meerdaags bezoek aan Vierlingsbeek, ook zal Hugh Adsett, de ambassadeur van Canada in Nederland, tijdens de officiële ceremonie een speech houden.

Adsett is een van door de werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen WO2 in de gemeente Boxmeer/ De Lijnbraak uitgenodigde gasten. “Het is voor ons en de familieleden van de bemanningsleden van toen natuurlijk een grote eer dat de ambassadeur speciaal voor deze gelegenheid naar Vierlingsbeek komt en een dankwoord wil houden”, meldt Leo Janssen namens de organiserende werkgroep. “De bijeenkomst is overigens niet uitsluitend voor genodigden toegankelijk, we heten iedereen van harte welkom, zowel bij de ceremonie als de onthulling van het informatiebord.”

Van de zeven bemanningsleden kwamen er vijf (piloot William James McAlpine, Howard McQueen, Floyd Edward Luxford, John Day White en Joseph Walter Halikowski) op 3 april 1943 rond 23.00 uur bij De Lijnbraak (achter het huidige Vivara aan de Overloonseweg) in Vierlingsbeek om het leven bij de crash. De bommenwerper werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. De twee boordschutters, William Laurence Murphy en Ernest Bradley, wisten uit het brandende toestel te springen en hun leven te redden, maar werden vervolgens door de Duitsers gevangengenomen.

Om deze Canadese bevrijders eer te bewijzen, wordt op zaterdag 6 april vanaf 13.30 uur in een van de tot ceremoniezaal ingerichte loodsen van Vivara Pro een herinneringsbijeenkomst gehouden. Naast speeches van hoogwaardigheidsbekleders, lokale ooggetuigen en een Canadees familielid, staan er ook een aantal muzikale intermezzo’s – altijd een belangrijk onderdeel bij dergelijke ceremonies - op het programma. Onder meer van de bigband The Thompson Bridge Band uit Grave. Tevens maakt piloot Ralph Aarts, bij goed weer, in een Harvard een fly-by als eerbetoon aan de toenmalige bemanning (en alle andere bevrijders van toen).

Na afloop van de ceremonie wordt, na een korte wandeling onder muzikale begeleiding van twee doedelzakspelers, rond 15.50 uur het informatiebord onthuld nabij de crashplek, bij de boerderijautomaat van Timmermans in Vierlingsbeek. Zowel bij Vivara als bij de crashplek is tevens een aantal militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen. Na de onthulling worden op de crashplek zelf tulpen ‘gestrooid’ ter nagedachtenis aan de bemanning. 

Voor parkeerplekken volg ter plekke de speciaal voor deze ceremonie geplaatste P-borden en/ of de instructies van de aanwezige verkeersregelaars.

De (openbare) ceremonie vindt plaats bij Vivara Pro, Overloonseweg 11c, 5821 EE Vierlingsbeek. Inloop vanaf 13.30 uur, aanvang programma om 14.00 uur. Voor verdere informatie: werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen WO2 in de gemeente Boxmeer, e-mail: luchtoorlogwo2boxmeer@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant