Afbeelding

Er zijn heel veel redenen om te kiezen voor de stenen winkel

Algemeen 417 keer gelezen

REGIO | Gedurende de Week van de Stenen Winkel, die vandaag is gestart, wordt er stilgestaan bij het belang van de winkelier bij jou om de hoek. Natuurlijk is online shoppen makkelijk, maar het zijn de offline winkels die jouw dorp levendig houden. Het zijn de bakker, kledingzaak, slagerij, schoenenwinkel, boekhandel of lokale kruidenier die er voor zorgen dat er bij heel veel gezinnen in de straat brood op de plank komt, of dat de verenigingen worden gesponsord. Jouw kinderen voetballen tenslotte niet in een tenue waarop groot Amazon, Bol.com of AliExpress prijkt, toch? Een korte rondvraag op een zonnige dag in het centrum maakt duidelijk dat mensen de stenen winkel nog steeds waarderen, en wel om heel veel redenen.

“Online winkelen is niks voor ons.”, zegt een wat ouder paar stellig. “Het is veel gezelliger om naar de winkels toe te komen.” En voor dit stel is naar Land van Cuijk komen niet een onderneming van slechts enkele minuten. Nee, het paar woont in het Gelderse Huissen, maar ziet deze omgeving als dé ideale plaats om meermaals per jaar vakantie te vieren. “Dan gaan we lekker hier naartoe, mede om gezellig te gaan winkelen. Die Brabantse gemoedelijkheid, die is zo fijn.”, merkt mevrouw vrolijk op.

Op deze zonnige dag zijn de Huissenaren niet de enigen die van verder komen. Ook een vrouw en dochter uit het Limburgse Meerloo hebben de ‘Brabantse gezelligheid’ opgezocht. En dat had niet veel gescheeld. “Vanochtend wilden we eigenlijk iets online bestellen maar uiteindelijk toch maar besloten even hier heen te komen.”, lacht moeder. “Hier in de winkels weet je meteen wat je koopt. Dat is écht een voordeel. Je kunt het gelijk passen en je hoeft niet op de pakketbezorger te wachten.” Dochter vult aan: “Daarnaast is het ook een stukje gezelligheid en beleving. Dat heb je online niet.” De Meerloose moet wel bekennen dat er ook nadelen zijn. Lachend: “Uiteindelijk hebben we wel meer gekocht dan de bedoeling was. Ik hoop maar dat mijn man niet op de rekening kijkt.” Misschien was het toch iets té gezellig?

“Nee!”, vinden een man en zijn vader. Het tweetal, uit respectievelijk Vierlingsbeek en Boxmeer, heeft het winkelgebied opgezocht puur ter inspanning. “Dit is voor ons een uitje. Voor mijn vader, die wat slecht te been is, is het een uitdaging. Maar juist ook een uitje. En kijk om je heen. Het is toch super gezellig zo? Dit mag niet verdwijnen! Een winkelgebied zorgt voor een stukje sociale cohesie, en dat is heel belangrijk.” De Vierlingsbekenaar “moet niks van het internet hebben”, maar erkent ook niet roomser te zijn dan de paus. “Ook ik bestel weleens iets online, maar eigen vind ik het maar niks. Hier in de échte winkels iets aanschaffen is veel beter!” Hij grinnikt naar zijn vader. “Wij gaan dadelijk lekker even een terrasje pakken. Dat kun je online niet doen.”

Genoeg redenen
Kortom, er zijn genoeg redenen om online te winkelen, waarbij gemak met stipt op nummer één staat. Maar zoals het winkelende publiek in een zonnig Land van Cuijk al laat merken zijn er nog veel meer redenen om offline je inkopen te doen. Het is gezelliger, biedt een beleving, kent zijn gemakken en zorgt voor reuring. En wie meer winkelende mensen aanspreekt krijgt ongetwijfeld vergelijkbare, maar misschien nog wel héél veel meer redenen om juist te kiezen voor de stenen winkel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant