Afbeelding
RAADSLID AAN HET WOORD

‘De nieuwe burgemeester kan nu al trots zijn’

Column 480 keer gelezen

Mijn naam is Mike van Diemen, al 23 jaar inwoner van het Land van Cuijk en sinds januari de fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in onze gemeenteraad. Ik hou me bij ons in de fractie bezig met de groene thema’s: natuur, energie, landbouw en ga zo maar door. Natuurlijk liggen daar grote uitdagingen voor de nieuwe gemeente en is het dus super leuk om daar namens onze fractie mee aan de slag te mogen. Maar ik houd me ook bezig met het bestuur van de gemeente, hoe we inwoners bij de plannen kunnen betrekken en het toverwoord wat we daarbij in het gemeentehuis vaak gebruiken: de kernendemocratie. 
De afgelopen jaren zijn we in al veel bezig geweest bij hoe we zo’n grotere gemeente toch dichter bij onze wijken en dorpen kunnen brengen. We hebben veel verschillende manieren bedacht waarop mensen kunnen inspreken of meedoen bij de besluiten van de gemeenteraad, we zoeken contact met dorps- en wijkraden, maar ook met de inwoners die niet vanzelf naar een vergaderclub toestappen.

Maar al die mogelijkheden, plannen en nieuwe mensen zijn zelf niet genoeg om de gemeente dichter bij de mensen te kunnen brengen. Daarvoor hebben we namelijk niet alleen de goede wil van de gemeente en haar ambtenaren nodig, maar juist ook van de Land van Cuijkse gemeenschap zelf. Een goed idee voor meer participatie is stap één, maar we kunnen pas echt beter begrijpen wat er speelt als mensen ook bereid zijn mee te doen met de gemeente. Een mooi voorbeeld daarvan is hoe goed de enquête voor de nieuwe burgemeester in het Land van Cuijk is ingevuld.

Deze week bieden we aan de commissaris van de Koning de profielschets aan voor de nieuwe burgemeester, zeg maar de vacaturetekst voor hoe onze burgemeester eruit moet komen te zien. We wilden daarbij ook de mening van onze inwoners meenemen, via een enquête. Vooraf hoopten we misschien op duizend reacties, dat zijn er uiteindelijk meer dan 1.400 geworden. De Land van Cuijkse gemeenschap heeft van zich laten horen en er kwam ook een duidelijk profiel voor de burgemeester uit de antwoorden. Het laat zien dat we een betrokken gemeente kunnen zijn, met actieve mensen die willen meepraten en van zich laten horen. Mensen betrekken blijft een uitdaging waar ik me op ga focussen de komende jaren, maar met dit resultaat kan de nieuwe burgemeester in ieder geval nu alvast trots zijn.

GroenLinks-PvdA

Mike van Diemen

Uit de krant