Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Is Gennep een afvalputje of de slimste van de klas?’

Column 443 keer gelezen

Peter Stevens, boer te Vortum-Mullem, was zeven jaar wethouder van Boxmeer. Die was er dus nog wel eventjes voor in om wethouder te worden van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Had-ie zin in. 

Maar het CDA wilde verjongen en had mede daarom niet zo veel zin om met Stevens verder te gaan. Kennelijk had de robuuste Vortummer er zeven magere jaren opzitten. Toen ze hem op een achttiende plaats op de lijst voor de verkiezingen zetten, had hij zwaar de pest in. Om niet te zeggen dat hij woest was. Een onverkiesbare plaats dus. Maar veel mensen dachten er anders over dan de CDA verkiezingscommissie en lepelden met voorkeurstemmen de man alsnog de nieuwe gemeenteraad in. Toch een beetje raar, zoveel jaren aan het stuur mogen zitten en nu onbeduidend raadslid.

Maar van die Stevens ben je dus niet zomaar even af. Hij is terug in de frontlinies, aan de overkant van de Maas, wordt wethouder namens het CDA in de gemeente Gennep. Ik vind dat wel lachen. Maar hoe moet je dit inschatten? Is die kleine gemeente nu het afvalputje geworden van mammoet Land van Cuijk? Of zijn ze in Gennep slimmer en zien ze in de Vortummer iets wat het CDA aan de andere kant van de Maas over het hoofd heeft gezien?

Stevens heeft zich behoorlijk ingehouden. Maar hij is ziedend geweest op zijn Brabantse CDA-broeders. Of ze genoeg inhoudelijke redenen hadden om hem aan de dijk te zetten weet ik niet maar we weten dat ze het wel heel erg onfatsoenlijk hebben gedaan. In een tijd bovendien dat hij zeer ernstig met zijn gezondheid worstelde, maar dat terzijde. 

Ik schat in dat hij op zijn eerste werkdagen, voordat hij de brug bij Oeffelt oprijdt, even een ommetje langs het gemeentehuis in Cuijk maakt om daar, tergend langzaam rijdend, zijn middelvinger triomfantelijk uit het raam van zijn Mercedes te steken.

Boer Peter kan zeker wat met zijn ervaring in de gemeente Gennep gaan doen. Hij kan ze daar ook wat wegwijs maken in het spel van de herindeling. Daar weet hij nu alles van. Misschien lukt het hem wel om na eerdere mislukkingen de gemeenten Mook, Gennep en Bergen bij elkaar te krijgen.

En tegen de tijd dat daar een herindeling komt, hoeft hij door het voortschrijden van ook zijn eigen jaren zich niet meer druk te maken over de kansen na de verkiezingen.

Koos

Uit de krant