Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘In zoete herinneringen doet de belabberde dj er niet toe’

Column 240 keer gelezen

We werden gedoogd. Soms zelfs hartelijk begroet door een kleinkind van een vriend of een bekend gezicht uit het dorp. Verder schonken de duizenden jongeren niet al te veel aandacht aan ons tweeën, mannen van uitzonderlijk hogere leeftijd dan de jongeren waarvoor het feestje was bedoeld. Een feestje was het, ook voor ons. Niet zozeer door de dj van dienst. Het feest was een pilletje tegen sombere gedachten over ons platteland, een booster van de bovenste plank. De energie en het plezier spatten van het terrein van Outlands, het festival dat voor de laatste keer, oorverdovend plaats vond op de sportvelden in Vierlingsbeek.

Zoals je dat als ouwe lullen doet, vertel je elkaar over de kermissen van vroeger, elk dorp had er eentje, je sloeg er niet een over, immer in de hoop de avond af te ronden met de vraag aan een meisje of ze geen zin had mee naar buiten te gaan. Niet om te roken, want dat kon binnen ook.

Die kermissen zijn er nauwelijks nog. Hoor de oudjes daarover jammeren. Vroeger, ja vroeger… Maar zie wat ervoor in de plaats is gekomen. De jongeren geven in onze ogen een godsvermogen uit op zo’n dag. “Ja, maar die moeten niet zoals wij vroeger elk weekend zo nodig.”

“Sakkerju, wat wordt er gezopen.”
“Konden wij vroeger beter.”

Alles ziet er professioneel uit. Jan Smeets had hier met zijn eerste Pinkpops zijn vingers bij afgelikt. De wereld staat niet stil. Het leven gaat verder, ontwikkelt zich. En herhaalt zich. Want zoals de oudjes treuren over de teloorgang van vroegere festiviteiten, zo balen de duizenden jongeren die afgelopen weekend in Vierlingsbeek uit hun dak gingen, dat het de laatste keer was.

Maar, lieverds, dankzij de ondernemende types, 50 jaar geleden en nu, is dit platteland in weerwil van de doemdenkers springlevend. Treur niet maar laaf je aan het enthousiasme van zo’n clubje in Vierlingsbeek en weet dat er altijd weer gedreven, misschien soms wel naïeve werkers hun nek uitsteken en iets nieuws bedenken.

De feestgangers zullen dan weer uit hun dak gaan, zich niks aantrekkend van de opmerkingen dat Outlands toch wel goedkoper en gezelliger was. En de dj beter. Is niet waar, was net zo waardeloos als de meeste trio’s die ik op vroegere kermissen moest aanhoren. Maar in zoete herinneringen doet dat er niet toe.

Koos

Uit de krant

Uit de krant