Koos
Koos Foto: Maas Driehoek

{COLUMN} ‘Nieuw tv-programma: ‘Help, mijn gemeente is een klusser’’

Column 277 keer gelezen

Met een schuin oog (meer waarschijnlijk: een verbijsterde blik) naar je energierekening ben je een achterlijke klapviool als je niet snel zonnepanelen op je dak gooit, boort naar aardwarmte en driedubbele beglazing aanbrengt. Dat zijn peperdure grapjes. Dus zijn het vooral mensen met een stevig inkomen die dit al lang hebben gedaan.

Dat zijn dus niet de mensen in een huurwoning van onze woningcorporaties. Daar wonen vooral de mensen voor wie het advies van Mark Rutte geldt: zet de verwarming wat lager en kruip gezellig onder een dekentje. Driekwart van de mensen met ‘energiearmoede’ (mensen die de sjaak zijn omdat de energierekening elke maand hoger wordt) wonen in zo’n huurwoning.

Het is vast een net afgestudeerde imago-manager die voor de gemeente de oplossing van dit heikele probleem heeft bedacht. Wat moderne managers doen? Prachtige namen bedenken en luchtbellen opblazen om het werkelijke probleem te verdoezelen. Dus worden de woningen niet grootscheeps verduurzaamd maar werd in een fantasierijke en barmhartige bui de klusbus bedacht.

Jazeker, de klusbus. Die gaat rondrijden om de mensen te helpen energie te besparen. De klusbussers komen tochtstrippen plakken, folie achter de radiator hangen en ledlampjes indraaien. Prutswerk dus. Het gaat hier gewoon om achterstallig onderhoud. Maar de huurder mag zijn huur en de oplopende energierekening blijven betalen en de klusbus is het doekje voor het bloeden. Ben benieuwd hoeveel wethouders en burgemeesters hun eigen portemonnee ook met tochtstrips, radiatorfolie en een ledlampje hebben verdedigd. Dit is folklore voor de Bühne, windowdressing, ofwel het klootjesvolk besodemieteren. Idee voor een nieuw tv-programma: ‘Help mijn gemeente is een klusser’.

De klusbus de wijk insturen. Het klinkt zo aardig. Per huishouden wordt gerekend op 340 euro aan kosten. Niet niks dus, daar kun je heel wat rollen tochtstrips voor kopen. Maar geen kozijn met dubbel glas voor je bescheiden doorzonwoning. De klusbus is symboolpolitiek. De klusbus is er om het echte probleem te verbergen. Met een heel andere klusbus werden de boeren in de gemeenten Land van Cujik en Gennep de mist in gestuurd. Die gemeenteraden ondersteunden in moties de strijd van de boeren. Echter, de gemeenten hebben over het CO2-verhaal net zoveel te vertellen als de klaverjasvereniging van Milsbeek. De huurders en boeren schieten niks op met dit window-gedress van hun lokale overheid. Met dat verschil dat de boeren zelf hadden gevraagd om zo’n tot motie gepromoveerde dooie mus.

Koos

Uit de krant

Uit de krant