Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Een probleem oplossen is iets anders dan het aanpakken’

Column 326 keer gelezen

Om een probleem aan te pakken hoef je het niet altijd op te lossen. Je kunt het ook verbloemen. Window-dressing is ook een heel goede Nederlandse term. Dat laatste gebeurt heel letterlijk met leegstaande winkelpanden. Plak een reusachtige mooie foto tegen de winkelruit. Of laat de plaatselijke kunstenaar er een leuke galerij van maken. De pandeigenaar schiet er geen bal mee op maar de bedenker kan voldaan de mensen wijsmaken dat het er toch hartstikke gezellig uitziet, zonder dat het probleem van de leegstaande winkels is opgelost. Vervolgens is er, bijvoorbeeld in Gennep, altijd nog wel een kwieke wethouder die zegt dat de winkels bij elkaar in hartje centrum gezet moeten worden. Wie die miljoenen moet ophoesten, mogen anderen bedenken.

Verkeersdrukte, een taai probleem. Een enorm aantal vrachtwagens wil van het snelgroeiende industrieterrein Laarakker naar midden- en West Brabant. Hun kortste weg is via Haps, St. Hubert et cetera. Dus nemen de vrachtwagenchauffeurs die weg. Haps is ervan verlost, want er werd een rondweg aangelegd. Diezelfde vrachtwagens gaan door St. Hubert. Maar de voormalige Millse bestuurders kregen het van de provincie niet gedaan ook daar een rondweg aan te leggen.

Het probleem werd (voor miljoenen) aangepakt zonder het op te lossen. Gescheiden rijbanen, een heggetje hier en een chicane daar. Het ziet er mooier uit, zoveel is waar, maar de vrachtwagens blijven rijden, in immer groeiende aantallen. Een snelwegverbinding tussen de A73 en Uden, waarvoor oud-burgemeester Karel van Soest van Boxmeer zich de blaren op de tong tetterde, lijkt verder weg dan ooit. (In de Randstad heeft Rijkswaterstaat nog wat klusjes liggen.) Een geruststelling: de provincie blijft de kwestie monitoren. Heel fijn, dankjewel, maar wat als de huidige 12.000 auto’s per dag er 15.000 worden? Dan alsnog een rondweg? Of moeten het er 17.000 worden? Dat gebeurt vanzelf want het aantal reusachtige loodsen op Laarakker, die volgepakt en vervolgens leeggehaald worden door rijen vrachtenwagens, groeit harder dan de suikerbieten die er tot voor kort stonden.

De kwestie van een rondweg speelt ook in Boxmeer, zowel richting Beugen als richting Sambeek. De Rochusrotonde midden in het dorp is regionaal strategisch en aldus het drukste. De aanpalende straat richting Sambeek krijgt een gescheiden middenberm, vrij liggende fietspaden en bomen. Wordt echt veel mooier. Window-dressing van de bovenste plank. Boxmeer is straks net zo blij als St. Hubert.

Koos

Uit de krant