Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Is Mat Rutten uit Gennep een beetje simpel of een genie?’

Column 2 keer gelezen

Is Mat Rutten (63) uit Gennep een tot op heden niet erkend genie? Mat is voorzitter van de plaatselijke harmonie. Daar heeft hij zijn handen nog niet helemaal vol aan. Mat is een betrokken burger, kijkt om zich heen en bedenkt zo af en toe het een en ander.

Deze keer mogen de ingenieurs van Rijkswaterstaat hun profijt nemen van Mats vindingrijkheid. Deze ingenieurs bijten hun tanden stuk op het lullige fietspad op de Maasburg die Oeffelt en Gennep tot elkander brengt. De dames en heren die ervoor hebben gestudeerd zijn eerder al tot de conclusie gekomen dat het verbreden van het fietspad zal moeten wachten op de volgende grote opknapbeurt van deze brug. De planning van Rijkswaterstaat vermeldt dat dat nog een jaartje of twintig zal duren. Zolang blijft het balanceren voor de fietser die op de Maasburg een breedgeschouderde mede-fietser of pakweg een scootmobiel tegenkomt.

Ik krijg immer een beetje de kriebels als mensen op verjaardagspartijtjes of in anonieme reacties in de krant suggesties opperen voor problemen waar de overheid mee worstelt. Bespaar me de spitsvondigheden van de notoire betweters, domme mensen of onderbuik-vertolkers. Maar Mat Rutten uit Gennep heeft me aan het denken gezet. Niet alleen omdat zijn simpele idee me intrigeert, ook de vraag waarom ingenieurs niet op zo’n idee zouden komen, is er eentje die me fascineert. Zoals we ons allemaal wel eens afvragen – buiten de categorie van de reeds gememoreerde notoire betweters, domme mensen of onderbuik-vertolkers – waarom zaken niet simpeler kunnen worden opgelost. Zoals hoe te voorkomen dat op de vlucht geslagen mensen in ons stinkend rijke land buiten in het weiland de nacht moeten doorbrengen. Of waarom houden we dezer dagen het water in de rivieren niet een beetje tegen?

Mat vindt het te zot voor woorden dat we nog twintig jaar lang op de noodzakelijke verbreding van het fietspad moeten wachten. Kort samengevat stelt hij voor wat steunen aan de zijkanten te maken en de leuningen wat verder naar buiten te plaatsen. Dat hoeft geen 5,25 miljoen (plan Rijkswaterstaat) te gaan kosten. Provincie en gemeente hebben beloofd naar dit plan te kijken. Wordt lastig. Geven ze Mat gelijk, dan bestempelen ze hun eigen mensen tot klunzen. En moet er een klein beetje geld komen voor een standbeeld voor een genie.

Koos

Uit de krant

Uit de krant