Bert Moeskop
Bert Moeskop
RAADSLID AAN HET WOORD

‘Woorden, woorden en nog eens woorden…’

Column 584 keer gelezen

Het is zondagavond 9 oktober half acht. Ik zit middenin het lezen en bestuderen van de begroting voor 2023 en ook nog de tweede bestuursrapportage 2022, zeg maar een tussenstand van zaken van dit lopende begrotingsjaar. De eerste telt 243 pagina’s, de tweede 37. 

En oh ja, ik moet als raadslid nog een stukje schrijven voor de Maasdriehoek van plusminus 400 woorden over iets dat met de gemeenteraad heeft te maken. Elk raadslid komt een keer aan de beurt, ik dus deze week. Of eigenlijk vorige week, maar toen is er iets misgegaan in het mailverkeer tussen de redacteur en mij. Genoemde raadstukken hebben we afgelopen donderdagavond pas ontvangen. Vrijdag had ik een gewone werkdag en ’s avonds een verjaardag. Dat wordt dus weekendwerk, want de technische vragen moeten dinsdagavond 11 oktober, na de fractievergadering, klaar zijn zodat ze woensdag naar het college, of eigenlijk de ambtenaren, kunnen voor beantwoording. ‘Technische vragen?’ denkt u… Dit zijn hoofdzakelijk vragen over feiten en cijfers in de begroting. Politieke vragen komen pas in de begrotingsvergadering op 10 november aan de orde. 

Terug naar zondagavond half acht. Ik heb even uitgeteld dat ik inmiddels 17,5 uur onderweg ben met lezen en aantekeningen maken. Maar… ik ben er doorheen. Nu alleen nog alle vragen in een document verwerken voor de fractie/achterbanvergadering. Maar ja, ik heb ondertussen wel vierkante ogen gekregen. Dus eerst maar dat stukkie voor de Maasdriehoek, nu ik nog enigszins fit ben. Wel open ik eerst een van mijn favoriete biertjes: een Karmeliet tripel. Ik moet iets geestverruimends hebben voor de laatste woorden van dit stuk. De teller staat op 264, nog 136 te gaan. De Karmeliet zal mij naar de eindstreep brengen. Moet lukken als oud-journalist en communicatieadviseur. 

Het woord is gevallen: communicatie. Daarbij draait veel om de juiste woorden. Wat dacht u van stakeholders, klimaatlabels, majeur, assets, Visit Land van Cuijk, werk met werk (iets tegelijkertijd aanpakken). Zo maar wat oer-Hollandse woorden in de begroting. De gemeente telt 90 duizend stakeholders. Dat bent u, of zijn wij dus, want in gewoon Nederlands noemen we dat belanghebbenden. 

En dat brengt mij bij waarom ik na ruim tien jaar politieke pauze weer ben teruggekeerd in de gemeenteraad. Voor die 90 duizend inwoners in die 33 kernen van die veel te grote gemeente. Ik ben nooit voor deze grote herindeling geweest. Tegen zelfs! Veel te groot voor én te ver weg van de inwoners. En toch, samen met onze SP-fractie en -achterban zullen we zo dicht mogelijk bij u blijven en werken aan een leefbare gemeente vanuit onze 3 principes: menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Bert Moeskops, SP

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant