Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps, deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust en lid ZLTO Land van Cuijk
Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps, deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust en lid ZLTO Land van Cuijk
BOERENCOLUMN

‘Soms, heel soms’

Column 686 keer gelezen

Op een zomerse dag krijg ik een telefoontje: “Hugo, heb je rond vier uur even tijd?” Waar gaat het over, vraag ik. “Dat kan ik niet zeggen, maar het is goed nieuws…” Thuis aangekomen zitten er twee heren op het terras. “Gefeliciteerd, je bent genomineerd voor de Ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg”. “Oké” zeg ik, “dat moet ik even verwerken.” We constateren samen dat ik waarschijnlijk de eerste genomineerde boer ben in het 26 jarig bestaan van deze ondernemersprijs.

Ik aanvaar de nominatie omdat het voor mij een hele eer is en een mooie opsteker voor de land- en tuinbouw. Dan gaat het circus draaien. Veel bedrijfsbezoeken volgen: juryleden, controleur financiën, fotograaf, filmploeg, communicatie afdeling van de ondernemersprijs, journalisten van week- en vakbladen en de interviewer van de avond. “Mijn God waar heb ik nu weer ja tegen gezegd”, zeg ik tegen mijn vrouw Rianne. 

Ik ontmoet de andere genomineerden Ton Derks en Willem Hofmans in september. We besluiten op bezoek te gaan bij elkaars bedrijven. Dat was geweldig! Veel respect voor beide ondernemers.

De avond zelf was top! Misschien wel een beetje over de top. Opgehaald met een 11 meter lange Hummer, worden we voorgereden bij De Schouwburg in Cuijk waar de rode loper al klaar ligt. We werden toegejuicht, alsof we popsterren waren. Ik had het gevoel dat we in een filmset beland waren. Achter de coulissen kijk ik de bomvolle zaal in. Ik moet op.., mijn vrouw zittend op de eerste rij gebaart naar mijn colbert. Wtf….onderste knoop dicht gemaakt i.p.v. de bovenste. Zijn het dan toch de zenuwen? 

Willem wint de Ondernemersprijs en Teun Smits wordt uitgeroepen tot Meest Opmerkelijke Ondernemer van 2022. Ik realiseer mij opeens, hier staan 3 ondernemers met boerenbloed. Teun is boer, ik ben boer en Willem is opgegroeid op een boerderij. En alle drie werken we aan verbetering van circulariteit en vermindering van voedselverspilling. 

De boeren zijn de dragers van AgriFood. De grootste bijdrage aan onze regionale economie wordt geleverd door AgriFood. Zonder de boer was er geen MAREL, geen MSD, geen DANONE, geen NUTRECO, geen HENDRIX GENETICS en zelfs geen IXON CLOUD.

Nog trotser als ik al was, staat deze boer nu op het podium. 

De Boeren, soms.. heel soms, krijgen ze een podium.

Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps, deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust en lid ZLTO Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant