Idee: gevel Nutricia verwerken in nieuwbouw.
Idee: gevel Nutricia verwerken in nieuwbouw.

'En wat nu met het Nutricia-gebouw?' (ingezonden brief)

Column 504 keer gelezen

Cuijk kent een lange geschiedenis. Gelukkig zijn daar onder meer Cuijks oudste huisje, het fraterhuis, de oude kerktoren met daarbij resten van de oude Romeinse brug, resten van de leerlooierijen en twee sigarenfabrieken nog van over. Maar jammer dat het toch goeddeels onzichtbare geschiedenis is.

Een Romeinse weg en brug en uit later tijd, een gemeentehuisje, hotel Bellevue met haar terras met uitzicht over de Maas (beide laatsten moesten wijken voor de Maasboulevard), de elektriciteitscentrale ("De Sjeem"), hotel de Gouden Leeuw, het Liefdesgesticht... Allemaal gebouwen die naar de huidige inzichten en wat creativiteit, overlevingskansen gehad zouden hebben. Het zouden pareltjes geweest kunnen zijn waarmee Cuijk zich had kunnen onderscheiden van andere stadjes; waarmee meer Cuijkse geschiedenis zichtbaar was gebleven. Is het nu de beurt aan het Nutriciacomplex om te verdwijnen?

Al jarenlang was en is de gevel een beeldbepalend element in de Grotestraat. Ooit begonnen als "n.v. Cuyksche Melkproducten Fabriek" waarvoor in 1916 (dus dit jaar 100 jaar geleden) de bouwvergunning werd afgegeven, later overgenomen door Nutricia, omgedoopt tot Lacto, later tot Nutricia en ingrijpend verbouwd, verhuist nu Nutricia van de Cuijkse Grotestraat naar industrieterrein De Laarakker. Zou het niet de moeite (en het geld) waard zijn (op zijn minst) de gevel te behouden en naast de daar te realiseren woningbouw op te nemen in de straatwand.?Dankzij de weegbrug lijkt daarvoor ook de afstand van de gevel tot de as de Grotestraat groot genoeg. Gezien de raampartijen in de bestaande gevel is het waarschijnlijk heel goed mogelijk het gebouw zélf ook een andere bestemming te geven. De straatwand zou daarmee zo veel meer cachet krijgen dan als enkel het resultaat van (moderne) tekentafels en ArchiCAD-programmatuur.

Maar niet alleen uit oogpunt van diversificatie in vormen en stijlvormen. Handhaving van de gevel zal ook meer historisch perspectief geven aan de bebouwing van Cuijk en de Grotestraat in het bijzonder. Het zal een afspiegeling zijn van de agrarische roots van Cuijk en een eerbetoon aan Nutricia en haar voorgangers die toch 100 jaar werkgelegenheid boden aan vele Cuijkenaren en agrariërs in de omgeving.
Het zou het gemeentebestuur sieren in deze een zelfbewuste keuze te maken:
- zuinig te zijn op de sporen van de Cuijkse geschiedenis;
- het aantrekkelijker te maken om juist door Cuijk te fietsen, te wandelen, te dolen;
- het aantrekkelijker te maken voor toeristen om Cuijk aan te doen.

Peter Fest
Cuijk

Uit de krant

Uit de krant