Vandaag is er geen sprake van een toename in de coronacijfers
Vandaag is er geen sprake van een toename in de coronacijfers

Geen regionale toename coronacijfers

Gezondheid 285 keer gelezen

REGIO | Uit de meest recente RIVM-update is af te leiden dat er vandaag geen sprake is van een toename in de regionale coronacijfers. Waar er gisteren twee nieuwe sterfgevallen bekend werden, blijft dit vandaag staan op 66 overledenen in de regio. Ook de hoeveelheid ziekenhuisopnames is vandaag niet toegenomen.

Gisteren werden er twee overledenen gemeld uit de gemeente Boxmeer. In totaal zijn er in die gemeente nu 26 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. 18 mensen uit de gemeente Boxmeer zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

De overige gemeenten in de regio zien al langere tijd geen toename in de coronacijfers. Cuijk kent nog steeds 11 ziekenhuisopnames en heeft 9 overledenen te betreuren. Uit de gemeente Mill en Sint Hubert zijn er, voor zover bekend, 9 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest) en 5 mensen overleden. 20 mensen uit gemeente Sint Anthonis zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Daarnaast heeft deze gemeente 11 mensen aan het virus verloren. Gemeente Gennep kent momenteel 16 opgenomen patiënten en heeft 10 overledenen te betreuren. Uit Mook en Middelaar zijn er, zover bekend, 6 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en 5 mensen aan het virus overleden.

In de weekenden en op vrije dagen, zoals Bevrijdingsdag afgelopen dinsdag, worden de zowel de opname- als sterftecijfers vaak minder vlot doorgegeven waardoor deze niet altijd meegenomen worden in de daaropvolgende dagelijkse RIVM-update. Dit kan een verklaring zijn voor de stabiliteit van de cijfers van vandaag.

Afgelopen woensdag heeft het kabinet versoepelingen aangekondigd voor de contactberoepen, startend maandag 11 mei. Ook mogen dan de basisscholen weer, in aangepaste vorm, het onderwijs hervatten. Wat dit kan invloed hebben op de hoeveelheid ziekenhuisopnames en het aantal coronadoden.

Ziekenhuisopnames
Dagelijks geeft het RIVM nieuwe cijfers vrij om de verloop en verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Voorheen werd dit gedaan aan de hand van het aantal besmettingen. Deze cijfers vertelden echter enkel iets over het aantal geregistreerde, positief geteste mensen. Enkel mensen met een verhoogd risico werden, wegens de hoge druk en het gebrek aan testen, nog op het virus getest. Daarbij melde lang niet iedereen met lichte klachten zich bij een arts. Om deze reden lag het werkelijke aantal besmettingen hoger, waarmee het bijhouden alsmaar moeilijker werd. Om deze reden vormt het aantal ziekenhuisopnames per gemeente een beter beeld over de verspreiding en het verloop van het virus.

In het opnamecijfer zit echter wel enige vertraging. Niet iedere patiënt die is opgenomen in het ziekenhuis, is per definitie in dat desbetreffende etmaal opgenomen. Het cijfer dat het totaal aantal mensen dat is bezweken onder het virus aangeeft, is ook enkel een afspiegeling van het werkelijke cijfer. Enkel op besmetting geteste mensen worden bij overlijden meegerekend. In werkelijkheid ligt het sterftecijfer dus ook hoger.

Landelijke cijfers
Op landelijk niveau zijn er 22 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, aldus het RIVM. Dat zijn er minder dan gisteren toen er 58 coronapatiënten in het ziekenhuis werden opgenomen. In totaal zijn er in Nederland nu 11.307 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Het dodental als gevolg van het virus is vandaag toegenomen met 18. Dat zijn er minder dan de 63 van gisteren. In totaal zijn er nu, voor zover bekend, 5440 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

Uit de krant

Uit de krant