Ook vandaag is er geen sprake van een toename in de coronacijfers.
Ook vandaag is er geen sprake van een toename in de coronacijfers.

Wederom geen toename in coronacijfers

Gezondheid 306 keer gelezen

REGIO | Dagelijks maakt het RIVM de nieuwste cijfers rondom het coronavirus bekend, landelijk als regionaal. Uit de cijfers van vandaag blijkt dat er in de regio geen sprake is van een toename ten opzichte van gisteren. Niet in de ziekenhuisopnames als in het dodental.

Afgelopen zaterdag was de meest recente dag de er sprake was van een toename in de regionale coronacijfers. Door twee nieuwe sterfgevallen uit gemeente Boxmeer zijn er in de regio in totaal 66 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. 80 mensen zijn er in het ziekenhuis opgenomen (geweest). In de weekenden en op vrije dagen worden zowel de opname- als sterftecijfers vaak minder vlot doorgegeven waardoor deze niet altijd meegenomen worden in de daaropvolgende dagelijkse RIVM-update. Mogelijk is dit een verklaring voor de stabiele cijfers van vandaag.

In totaal zijn er in gemeente Boxmeer nu 26 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. 18 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). De overige gemeenten in de regio zien al langere tijd geen toename in de coronacijfers. Cuijk kent nog steeds 11 ziekenhuisopnames en heeft 9 overledenen te betreuren. Uit de gemeente Mill en Sint Hubert zijn er, voor zover bekend, 9 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest) en 5 mensen overleden. 20 mensen uit gemeente Sint Anthonis zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Daarnaast heeft deze gemeente 11 mensen aan het virus verloren. Gemeente Gennep kent momenteel 16 opgenomen patiënten en heeft 10 overledenen te betreuren. Uit Mook en Middelaar zijn er, zover bekend, 6 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en 5 mensen aan het virus overleden.

Ziekenhuisopnames
Dagelijks geeft het RIVM nieuwe cijfers vrij om de verloop en verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Voorheen werd dit gedaan aan de hand van het aantal besmettingen. Deze cijfers vertelden echter enkel iets over het aantal geregistreerde, positief geteste mensen. Enkel mensen met een verhoogd risico werden, wegens de hoge druk en het gebrek aan testen, nog op het virus getest. Daarbij melde lang niet iedereen met lichte klachten zich bij een arts. Om deze reden lag het werkelijke aantal besmettingen hoger, waarmee het bijhouden alsmaar moeilijker werd. Om deze reden vormt het aantal ziekenhuisopnames per gemeente een beter beeld over de verspreiding en het verloop van het virus.

In het opnamecijfer zit echter wel enige vertraging. Niet iedere patiënt die is opgenomen in het ziekenhuis, is per definitie in dat desbetreffende etmaal opgenomen. Het cijfer dat het totaal aantal mensen dat is bezweken onder het virus aangeeft, is ook enkel een afspiegeling van het werkelijke cijfer. Enkel op besmetting geteste mensen worden bij overlijden meegerekend. In werkelijkheid ligt het sterftecijfer dus ook hoger.

Afgelopen woensdag heeft het kabinet versoepelingen aangekondigd voor de contactberoepen, startend vanaf vandaag. Ook mogen dan de basisscholen weer, in aangepaste vorm, het onderwijs hervatten. Dit kan invloed hebben op de hoeveelheid ziekenhuisopnames en het aantal coronadoden.

Landelijke cijfers
Op landelijk niveau vertellen de nieuwste cijfers dat er in het afgelopen etmaal 36 nieuwe ziekenhuisopnames zijn bijgekomen. Dit is een sterkere toename dan gisteren toen er 22 werden gemeld. In totaal zijn er in Nederland nu 11.343 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Het geregistreerde dodental als gevolg van het virus is gestegen met 16. Dat zijn er iets minder dan de 18 die er gisteren gemeld werden. In totaal zijn er in Nederland, voor zover bekend, 5456 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

Uit de krant

Uit de krant