Anke met haar kinderen Robin en Timo.
Anke met haar kinderen Robin en Timo. Foto: Ernie Buts

Missie overleden Dennis Verweijen uit Mill gaat door met documentaire 'Papa's bloed'

Human Interest 1.252 keer gelezen

UDEN/MILL | Twee jaar nadat de 37-jarige Dennis Verweijen uit Uden overleed aan leukemie, gaat in de nationale donorweek de documentaire 'Papa's bloed' in première. Het gaat over de indrukwekkende missie van hem: het werven van stamceldonoren. 

In de film wordt duidelijk gemaakt wat de impact is als je te horen krijgt dat er geen stamceldonor beschikbaar is. De geboren Millenaar en later in Uden wonende Dennis trof dat lot: hij kreeg niet de kans om te genezen, omdat er geen stamceldonor voor hem was. In de tijd die hem restte heeft hij zich op allerlei manieren ingezet om donoren te werven. Zowel op regionaal als landelijk niveau was hij betrokken bij uiteenlopende initiatieven op dit gebied. Hoewel het voor hemzelf geen respijt meer bood, hoopte hij dat anderen er wel mee geholpen zouden worden.

Stamceldonatie
In de documentaire vertelt Anke, de vrouw van Dennis, haar persoonlijke verhaal in de hoop dat meer mensen zich aanmelden als stamceldonor. "Ik hoop dat ze zich er door ons verhaal van bewust worden hoe je leven van het één op het andere moment kan veranderen als je getroffen wordt door leukemie. Stamceldonatie is dan vaak de laatste strohalm. Het kan het verschil zijn tussen leven en dood. Hoe meer stamceldonoren er zijn, hoe groter de kans dat er voor leukemiepatiënten een geschikte donor wordt gevonden. En hoe minder mensen onnodig aan deze ziekte hoeven te sterven", aldus Anke. Een belangrijke stem in de documentaire is die van Maarten van der Weijden. Hij steunde Dennis tijdens zijn ziekteperiode. Maarten had op 19-jarige leeftijd ook leukemie en had wel het geluk om te genezen. Maarten: "Als ik zwem, zoals bij de elfstedentocht, zwem ik ook voor Dennis, die evenals veel andere mensen, niet het geluk had beter te worden." Anke vindt het belangrijk dat er nog meer bekendheid komt over stamceldonatie. "Toen Dennis leukemie kreeg, wisten wij zelf ook niet van het bestaan van stamceldonatie af. Dat blijkt bij veel mensen het geval. Dit is een enorm gemiste kans, want het is relatief gezien een vrij eenvoudige manier om iemand met leukemie een kans op overleven te geven. Daarom blijf ik me inzetten voor dit doel. Voor Dennis was het te laat, ieder ander die wel geholpen kan worden is meegenomen." Anke wijst erop dat het verhaal van Dennis en haar geen ver-van-mijn-bed-show is. "Iedereen kan met deze ziekte worden geconfronteerd. Dennis was een gewone jongen. Het ene moment leefde hij nog volop zijn leven zoals zoveel mensen dat doen, het andere moment kreeg hij de diagnose van deze vreselijke ziekte. Mensen die dit meemaken hopen op overleving, stamceldonatie is een belangrijk middel daarbij." 

Documentaire
In de documentaire, geproduceerd door journalist en filmmaker Edith van Zalinge, wordt duidelijk wat het betekent als je ziek wordt terwijl je in de bloei van je leven bent en er geen stamceldonor voor je is. Het gaat over liefde, over hoop en hoe je ondanks een levensbedreigende ziekte toch kwaliteit kunt geven aan je leven. Dankzij Dennis hebben zeer veel mensen in Nederland zich aangemeld als stamceldonor. Maar Anke hoopt dat het er nog veel meer worden, zodat niemand de boodschap meer hoeft te krijgen die Dennis kreeg: "Het spijt ons, we hebben geen donor voor u." De documentaire gaat online in première op maandag 21 oktober, de eerste dag van de Nationale donorweek. Bekijk hieronder de trailer van de documentaire.

Uit de krant

Uit de krant