Afbeelding
Foto: MARS Interieurarchitecten
INGEZONDEN

‘Schouwburg sleurt bieb in bodemloze put’

Ingezonden 2.066 keer gelezen

Het zo onafhankelijk en volledig mogelijk informeren van raadsleden, politiek én burgers is een absolute voorwaarde om tot een goede beslissing te kunnen komen. Ook maak ik me zorgen over het gemak waarmee B&W Land van Cuijk geld uitgeven. Geld wat komt uit de portemonnee van álle inwoners. Dáárom deze Open Brief.

De Cuijkse Schouwburg kost de gemeente jaarlijks zo’n 1 miljoen euro. Er is geen inspanningsverplichting richting de Gemeente en daarmee is de Schouwburg lui geworden: handje ophouden is het adagium voor het Schouwburg-management. En nu wil men de bibliotheek verplaatsen van de Kaneelstraat naar de Schouwburg. Deze verplaatsing is begroot op 1 miljoen euro. Bieb en gemeente betalen ieder 5 ton. Ik voorspel u een nieuw ‘budget flink overschreden-schandaal’.
- De bestaande bieb is open, toegankelijk voor jong & oud, óók voor de minder-valide medemens en voldoende parkeergelegenheid.
- De drempel de nieuwe bieb te bezoeken is hoger; letterlijk én figuurlijk! In de nieuwe opzet liggen de boeken verspreid door het gebouw op 2 verdiepingen. Grotere evenementen kunnen niet meer georganiseerd worden óf men zou alle boeken in het magazijn moeten opslaan.
- Omdat een bieb een open karakter moet hebben, is bedacht om de gehele voorgevel te vervangen door een nieuwe glazen voorpui (!).

16 juni werd een Raadsavond gehouden: hierbij worden de politieke partijen geïnformeerd over thema’s welke later in het jaar in een Raadsvergadering in stemming worden gebracht. Tijdens zo’n Raadsavond kunnen er verduidelijkende vragen gesteld worden, maar mag géén politiek worden bedreven: niet door de toehoorders, niet door de personen die info verstrekken.

Op de agenda: ‘Bieb verplaatsen naar Schouwburg’. Joost Hendriks (wethouder cultuur), Bart Vaessen (directeur-bestuurder Schouwburg Cuijk), Cyril Crutz (directeur-bestuurder Biblioplus) en de architect gaven een update.

Aanwezigen die verduidelijkende vragen stelden welke het viertal niet pasten (ja, dat is mijn conclusie) werden afgeserveerd met het argument ‘dit is een politieke vraag, hier gaan wij niet verder op in’. En dáármee werd deze Raadsavond juist wél een politieke avond, een volledig geregisseerde PR-show door de genoemde heren. Er werd namelijk informatie achtergehouden welke cruciaal is als beslist gaat worden over de verplaatsing van de bieb.

Mocht u deze vergaderingen willen volgen, kijk dan eens op www.gemeentelandvancuijk.nl Datum en agenda van raadsavonden worden daar gepubliceerd.

Ik heb in ieder geval nog een aantal vragen voor de verantwoordelijk wethouder Joost Hendriks.
- Wat is de reden dat Schouwburg Cuijk de bibliotheek wil integreren in haar bedrijf?
- Denkend aan duurzaamheid én kostenbeheersing: waarom de ene glazen voorpui vervangen door de andere?
- Wat is (ten opzichte van de laatst bekende begroting) het effect van inflatie en latere wijzigingen in het ontwerp op de begroting?
- Wat voegt het verplaatsen van de bieb naar de Schouwburg toe aan klanttevredenheid voor de bieb-gebruikers? Wat zijn alternatieven waarmee de lezende inwoner bediend kan worden? Simpel gezegd: hoe kan die €500.000 van de bieb béter besteed worden?

Hugo Peek, Haps

Uit de krant

Uit de krant