Tekeningen van hoe het er uit kan gaan zien als de bieb in de schouwburg wordt geplaatst.
Tekeningen van hoe het er uit kan gaan zien als de bieb in de schouwburg wordt geplaatst. Foto: MARS Interieurarchitecten
INGEZONDEN

Over de schouwburg en de bibliotheek in Cuijk: ‘Vooruitgang boeken?’

Ingezonden 724 keer gelezen

‘Waarom moet de bibliotheek van de Kaneelstraat naar de schouwburg?’ Daar kan ik dan telkens persoonlijk geen antwoord op geven omdat ik van mening ben dat het een niet uit te leggen raadsvoorstel is. Twee geldverslindende onderzoeken (de eerste quickscan rond de €10.000, de kosten van de laatste €56.400) zeggen dat het kán. Er staat niet bij of het verstandig is! Het enige wat ik kan bedenken is dat het de schouwburg niet gelukt is om reuring te krijgen binnen het gebouw en de bibliotheek dit op mag lossen. Ik krijg ook te horen dat de bibliotheekbezoekers het in de toekomst in de schouwburg zo fijn zullen gaan vinden om bij het lezen van een boek een cappuccinootje te kunnen bestellen. Nou, volgens mij is ons lezerspubliek veel meer op zijn gemak bij de-koffie-voor-een-eurootje in De Kaneelstraat.

Maar goed, het College van gemeente Land van Cuijk gaat de nieuwe gemeenteraad voorstellen ‘het feestje’ toch door te laten gaan, wetende dat:

  • Biblioplus een half miljoen gaat betalen door haar pand te verkopen. Weet u hoeveel dorpsgebouwen je daarvoor in kunt richten met boeken? Zouden we dan juist niet méér lezers kunnen krijgen doordat de drempel nog lager komt te liggen? We weten toch dat de laaggeletterdheid een serieus probleem is in Land van Cuijk! Ik durf te stellen dat voor het grote lezerspubliek en vooral de inwoners die we aan het lezen willen krijgen, de drempel in de schouwburg veel te hoog komt te liggen.
  • Gemeente Land van Cuijk gaat ook een half miljoen bijdragen. Zal het daar bij blijven? Iedereen weet dat de bouwkosten omhoog vliegen. Als er uiteindelijk een tekort is, zal de gemeenteraad toch wel weer instemmen. Die staat dan met de rug tegen de muur. Ondertussen gaan de kosten voor de schouwburg gewoon door, bijna 1 miljoen per jaar.
  • De voorgevel (ramen en deuren) van de schouwburg worden vervangen omdat men van buitenaf moet kunnen zien dat er een bibliotheek is. Volgens mij was dat juist perfect geregeld in De Kaneelstraat, grote ramen, trouwens ook een grote parkeerplaats erbij…wat wil je nog meer.
  • Omdat de boeken her en der in de schouwburg komen, kunnen de meeste evenementen niet meer doorgaan (maar dat was ook de intentie, zo werd ons duidelijk gemaakt…vreemd…je zoekt toch naar een stukje exploitatie). Ja, ja, en speciaal voor de nieuwe bibliotheek wordt er een lift in het gebouw gebouwd.
  • De gebruikers zijn niet bevraagd. Dat was niet nodig. Dat konden de heren (in dit geval) zelf wel inschatten. Laat ik dat nu niet kunnen waarderen en begrijpen.

Als er te weinig in de schouwburg te doen is, zou ik als schouwburg de samenwerking opzoeken met de bibliotheek. Met een leestafel (én een apparaat waar cappuccino uitkomt) ben je dan al een heel eind. Verder zou ik willen adviseren beter te luisteren naar álle inwoners en onverantwoorde uitgaven achterwege te laten.

Mede namens de fractie van Liberaal LVC,
Liesbeth van Heeswijk


 MARS Interieurarchitecten

Uit de krant

Uit de krant