Afbeelding
INGEZONDEN

‘Jawel hoor, daar gaat weer een half miljoen!’

Ingezonden 1.466 keer gelezen

Het cultuurbeleid moet herzien worden in verband met het samengaan van 5 gemeentes. Prima, maar volgens het college, dat vooral nieuwe plannen wil maken, is daar een half miljoen euro per jaar éxtra voor nodig! In dit artikel noem ik een paar veranderingen die vastgesteld zijn en reageer daarop.

Het College wil een zogenaamd kunstencentrum om ‘binnenschools ondersteuning te bieden bij het vormgeven van onderwijs en buitenschools via naschoolse cultuuractiviteiten en een laagdrempelig opleidingsaanbod voor cursorisch onderwijs’. Tsja, lekker top-down georganiseerd zou ik zeggen. Ik begrijp ook werkelijk niet waarom dit nodig is. Ging er dan van alles mis? Scholen zijn bekwaam genoeg zijn om hun eigen culturele zaakjes te regelen. Menig kind en ouder kent het 176 pagina’s tellende boekje van ‘Sjors Sportief & Creatief’, een laagdrempelig aanbod van dans en theater tot basketbal en saxofoon spelen. Is dat niet genoeg? Laten we trouwens niet vergeten dat bijvoorbeeld in Venraij de kosten voor het kunstencentrum na een paar jaar niet meer te overzien waren. De subsidiekraan werd dichtgedraaid en het kunstencentrum is ter ziele gegaan. Menigeen zal zich kunstencentrum De Meander in Land van Cuijk nog herinneren dat uitliep op een financiële catastrofe.

Dan moeten er ook zogenaamde ‘cultuurcoaches’ komen om ‘verenigingen te ondersteunen in visie- en beleidsvorming, bij subsidievraagstukken, PR- en sponsorwerving’. Nou ja zeg, waar zijn die verenigingen de afgelopen jaren dan mee bezig geweest? Dit is betutteling ten top.

We lezen verder: ‘In het kunstencentrum wordt alle ondersteuning ondergebracht voor verenigingen en onderwijs. Het lesaanbod wordt geregeld door uw gemeente en bij voorkeur door ZZP’ers’. Als Liberaal LVC zeggen wij: blijf als gemeente hier van weg. Bouw geen nieuw fysiek en digitaal kantoor, creëer geen onnodige baantjes of platforms. Onze inwoners en verenigingen zijn zelf mans genoeg. Zij organiseren met veel succes al music nights, kunstroutes, musicals etc. Zij zoeken zelf al de verbinding op, daar is geen duur kunstencentrum voor nodig. Misschien kan er juist wat meer subsidie naar onze inwoners die de handen uit de mouwen willen steken zodat we al die mooie kunstuitingen in Land van Cuijk kunnen behouden.

Waar komt die gemeentelijke regelzucht toch vandaan? Wist u dat uw gemeente 1% als opslag bovenop de kostprijs bij grote projecten (door of in opdracht van de gemeente) wil gaan besteden aan kunstuitingen in de openbare ruimte? Daar is de bouwer niet mee gediend en de koper ook niet! Ik bespeur weinig draagvlak bij de plannen. Ook particuliere (muziek)docenten worden buitenspel gezet doordat hun leerlingen veel minder subsidie krijgen dan de kinderen bij verenigingen. Als u denkt dat er wel draagvlak is voor de plannen, krijg ik graag een reactie op dit artikel. (liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl)

Ik voorspel u dat er jaarlijks nog veel geld bij moet. Als het geld terecht zou komen bij de doeners in de culturele wereld, zou ik hier geen probleem mee hebben. Maar nu dirigeert men vanuit het gemeentehuis en dat ziet de gemiddelde sociaal-liberaal niet zitten.

Namens de fractie van Liberaal LVC,

Liesbeth van Heeswijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant