De oversteekplaats voor fietsers vanaf het Schilderspad in Boxmeer.
De oversteekplaats voor fietsers vanaf het Schilderspad in Boxmeer. Foto: Martijn Schwillens
INGEZONDEN

‘Het sluiten van het Schilderspad is politieke onwil’

Ingezonden 1.574 keer gelezen

“Ondertussen heb ik het er bijna elke dag over”. Heel Boxmeer is terecht in rep en roer omdat het Schilderspad zal worden afgesloten. Het fietsverkeer (honderden scholieren en werknemers van o.a. Marel en MSD) zal worden omgeleid via de te vernieuwen Rembrandt van Rijnstraat. Hierdoor ontstaan echter op andere plekken in en rond de wijk grote problemen. Bijvoorbeeld een veel drukker wordende Graafseweg, waar nu al geen ruimte is met vrachtwagens die af en aan rijden. Of rondom de Peppels en Canadas waar ‘s ochtends piekdrukte ontstaat met een onveilige combinatie van auto’s en fietsers.

De Wijkraden uit Boxmeer zijn fel tegen het plan. Ze hebben een duidelijke brief geschreven aan de gemeenteraad. Ze vinden dat er te snel beslissingen worden genomen en dat dit plan onveilige situaties elders veroorzaakt, terwijl de kosten alsmaar oplopen..
Argumenten die D66 Land van Cuijk al sinds 2019 hanteert in het debat. Ook onze laatste motie, die wij als D66 Land van Cuijk hebben ingebracht, om de sluiting van het Schilderspad op zijn minst uit te stellen en eerst met een integraal verkeersplan voor Boxmeer te komen, werd alleen gesteund door de VVD. De gemeenteraad kan hier echt wel wat in beslissen maar ze kiezen er helaas voor dat niet te doen.

D66 Land van Cuijk blijft zich onvermoeibaar inzetten voor een totaaloplossing. De wethouder heeft opdracht gekregen om specifiek een plan te maken voor Boxmeer. Want op meerdere plekken in Boxmeer (denk maar aan de Rochusrotonde) loopt het verkeer steeds herhaaldelijk vast en met alle woningen die er bij moeten komen worden de problemen alleen maar groter. Maar loop daar dan niet op vooruit met een slechte deeloplossing voor het Schilderspad.

De kosten lopen ondertussen flink op. De sluiting van het Schilderspad en renovatie van de Rembrandt van Rijnstraat loopt in de miljoenen. Als het resultaat dan niet de gewenste veiligheidswinst oplevert, is dat een absoluut gemiste kans. Laten we eerst kijken hoe we Boxmeer weer van het slot krijgen, waarbij veilige fietsroutes een belangrijk onderdeel vormen.

Thomas van der Meer, D66 Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant