Wie gaat de Gouden Appel of Peer winnen? (Foto: Jan Hoekstra)
Wie gaat de Gouden Appel of Peer winnen? (Foto: Jan Hoekstra) Foto: Jan Hoekstra

Zien waar je staat

Kunst en cultuur 587 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De eerste middag van “Appels en Peren”, de eerste voorronde van een Open Podium voor alle kunst en voor iedere leeftijd, was verrassend en soms ontroerend. De talentenjacht is een initiatief van de Schouwburg in Cuijk, samen met de gemeente Land van Cuijk. In voorrondes kunnen deelnemers zich alleen of met een groep presenteren voor een jury. In Filmcafé Grave was zondagmiddag 24 maart de eerste ronde. In Cultuurhuis/multifunctioneel centrum Oelbroeck in Sint Anthonis is er een tweede voorronde, op 14 april van 13.00 tot 17.00 uur. Uiteindelijk zullen waarschijnlijk acht deelnemers het podium van de schouwburg in Cuijk mogen betreden. Daar zal een jury tijdens de finale op zondag 9 juni om 16.00 uur, vervolgens de uiteindelijke winnaar kiezen.

Door Annelies Graafsma

In totaal traden er in Filmcafé Grave 27 deelnemende zangers, muziekmakers en een poppenspeler op. Hele diverse optredens, van de band van het Maas & Waal College, de Slagwerkgroep Grave, poppenspeler Robin, zanger Christan van 58 jaar tot zangeres Jazz van bijna 8 jaar, waren te zien. De één had veel ervaring, anderen stonden voor het eerst voor het voetlicht op het podium. Een variatie dus aan optredens en artiesten, allemaal met de wens om door te gaan naar de finale in de Schouwburg. Alle deelnemers kregen welgemeende complimenten. Er zijn door de jury die in Grave bestond uit Quirijn van de Berg, Maarten Slooves, Hermine Veltkamp en Ron Domel uiteindelijk vijf kandidaten geselecteerd: De broers Tijn en Sep op gitaar en ukelele, zangeres Joni, de jonge Jazz, Omar van 18 jaar uit Jemen die in het Nederlands zong, en tenslotte Neeltje met Imere en Paco als backingvocal en gitarist.

Het was spannend welke voorrondes, die in Grave, Mill, Sint Anthonis, Cuijk en Vierlingsbeek gepland waren, door zouden gaan. De aanmelding kwam in eerste instantie maar langzaam op gang. In Grave meldden zich, na extra inzet van de organisatie, negen acts aan. In Mill en Vierlingsbeek kwamen geen aanmeldingen binnen en gingen de voorrondes niet door. In Sint Anthonis zijn zes acts aangemeld. De jury in Sint Anthonis bestaat uit Rick van Tienen, toneelacteur, Sanne de Jong, zangeres Totaliy Spice, en schouwburgdirecteur Bart Vaessen. Hij was ook aanwezig bij de optredens in het Filmcafé Grave. Willeke Cornelissen begeleidt de optredens.

Optreden in de schouwburg is niet de enige prijs voor de finalisten. De winnaar wint uiteindelijk een professionele coaching op zijn of haar eigen gebied. Wie wint de Gouden Appel of Peer op zondag 9 juni? Kaarten voor de optredens via website Oelbroeck of website schouwburg Cuijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant