Gemeente Mill omarmt nieuw culturele hart

Kunst en cultuur 23 keer gelezen
MILL – Niet alleen door de indringende carillonklanken die Rosemarie Seuntiëns over het kerkplein liet galmen, de schuifelende voeten van dansers in de nieuwe zaal of de elektronische sound van de bands die ’s avonds bij eXpats Big Show Band het podium beklommen, ook ik figuurlijke zin was het een klinkende opening die het nieuwe Myllesweerd in Mill zaterdag beleefde.

Het was de opmaat voor de openingsweek, waarin het nieuwe culturele hart in het centrum van Mill bol staat van de activiteiten. Zondag is de spectaculaire en swingende afsluiting met een middag- en avonduitvoering van ‘Show the Music’.

[image=211778]

Nadat de laatste geluiden van het carillon waren uitgestorven, nodigde de trotse burgemeester Hans Verheijen de honderden gemeentenaren uit om dichterbij te komen, en zo maar niets van de openingshandeling te hoeven missen. Onder een aangenaam lentezonnetje sprak hij over de grote aanwinst en over het openingsprogramma, met voor ieder wat wils. “En dat is precies waar Myllesweerd voor is bedoeld; een culturele ontmoetingsplek voor alle inwoners uit onze gemeente.”
Monica Boschman, onlangs gekozen tot Regiodichter van de Noordelijke Maasvallei, declameerde een toepasselijk gedicht dat bij menigeen een glimlach rond de mond toverde.

Myllesweerd

Stenen die verband tonen
En samen grote vensters dragen
Een ruime blik op wat ons bindt
Hier is samen meer dan komen
Ontluiken nieuwe Millse maten
Voor verbinding en verbeelding

Het publiek, zo hoog geëerd
Vormt in kleuren, toon en luister
Een bewogen mozaïek
Een podium voor ‘wel’ en ‘zijn’
De kar getrokken door het hart
Met kamers vol vertrouwen

Het haantje van de kerk
Kraait bij de dageraad
Van zinvol en van zegen
De katten van Bastiaans
Kijken mee, als je stil bent
Hoor je ze spinnen

Opening
Brigite van Haaften, gedeputeerde voor Cultuur en Samenleving van de provincie Noord-Brabant, prees de aanwezigen met het bereikte resultaat. “Als provincie hebben we veel energie gestopt in de leefbaarheid van kleine kernen. En daar bent u uitstekend op ingesprongen.” Ze noemde drie factoren die de succesformule bepalen: samen, integraal (“stenen én mensen”) en nieuwe combinaties die ontstaan met meer gebruikers onder één dak. “En ik denk dat Myllesweerd daar een geweldig voorbeeld van is, sprak Van Haaften. Vervolgens overhandigde ze Ben Hamers, voorzitter van de stichting, een beeldje dat symbool staat voor ‘Samenwerking’ en voor de afronding van IDOP, het Integraal Dorpontwikkelingsplan.

[image=211779]

Dimensie
“Ik zie Jens al op de trappen rondrennen. Die denkt, laten we met z’n allen dat gebouw gaan openen”, sprak burgemeester Verheijen. Het was Brigite van Haaften die de deur van Myllesweerd officieel opende. Maar niet nadat eerste vijf jarigen (uit elk kerkdorp één) elk door een ‘raamwerk’ waren gestapt, die symbool stonden voor de gebruikers van Myllesweerd. Voor mevrouw Linders, de senior van de vijf, tot de 4-jarige Jens, kreeg hun verjaardag van 14 april 2012 zo een extra dimensie.
Na het passeren van een kleurrijke erehaag van gildebroeders en -zusters kregen de bezoekers een vrijwel non-stop programma voorgeschoteld, terwijl er alle gelegenheid was om de nieuwe aanwinst te bewonderen.

Trots
“Vele honderden, sommigen schatten zelfs het aantal op duizend, bezochten Myllesweerd en zagen het Culturele Hart van Mill bruisen. Het gonsde letterlijk van leven in het gebouw van en voor de gemeenschap Mill en Sint Hubert”, blikt burgemeester Hans Verheijen terug. Voorstellingen in de Theaterzaal, drukte in de bibliotheek, bij de Heemkundekring Myllesheem, bij de Lokale Omroep Mill, bij Stichting Kinderfeesten Mill, bij de VVV, bij het Kunstcollectief, in de foyer, bij de kantoren van onder andere Radius, bij de Meander. “Een fantastisch begin van een spetterende openingsweek want tot en met zondag 22 april laten gebruikers en vele artiesten van eigen bodem en daarbuiten zien wat in Myllesweerd mogelijk is. Dus loop ook de komende dagen eens binnen en beleef Myllesweerd!” Voor het volledige programma zie www.myllesweerd.nl.

Uit de krant