Afbeelding

'Hét moment voor havo 4- en vwo 5-leerlingen'

Onderwijs 501 keer gelezen

MAASHEES | "Stel je studiekeuze niet uit tot het examenjaar. In de periode vooraf dient al veel werk verzet te worden om een goede keuze te maken", aldus Ine Linssen van de Studiekeuze Academie in Maashees.

Speciaal voor 4 havo- en 5 vwo-leerlingen heeft Linssen een speciaal traject, waardoor jongeren zichzelf leren kennen met behulp van het Jong Talentenspel. "Als je niet weet hoe je in elkaar steekt, kun je niet beoordelen of een studie bij je past. De sleutel naar een succesvolle studiekeuze is weten wie je bent. Met behulp van het Talentenspel krijgt de deelnemer een goed beeld van zijn talenten, ambities en de opleiding of baan die daar het beste bij past."

Aanpak
Maar daar blijft het niet bij. Linssen beschrijft het vervolg van het traject. "We maken een plan van aanpak, waarbij de deelnemer de beoogde studie nader gaat onderzoeken. Welke specialisaties zijn mogelijk? Hoe zit het met toekomstmogelijkheden? Na de zomervakantie heb je dan alle tijd om de open dagen en meeloopdagen rustig te bezoeken. Dit zorgt niet alleen voor rust bij de jongeren, maar ook bij hun ouders. Die maken zich toch zorgen over het feit of er wel de juiste keuze wordt gemaakt."

Selectieprocedure
Je studiekeuze vroeg bepalen, is ook belangrijk als je voor een zogenaamde fixus studie wilt kiezen. Voor deze studies geldt een vervroegde aanmelding van 15 januari. "Hier wordt bij de selectie gekeken naar overgangscijfers; eindexamencijfers komen daarvoor te laat. Als je je keuze hebt bepaald, kun je je in alle rust voorbereiden op de selectieprocedure van een eventuele fixus studie en voor je eindexamen."

Informatie
Interesse in een persoonlijk traject of (zomer)workshop? Bel naar telefoonnummer (06) 12 94 33 84 of mail naar ine@studiekeuzeacademie.nl.

Uit de krant

Uit de krant