Ad de Cock naast zijn Volvo Amazone uit 1967. 'De auto kan nog prima mee in het huidige verkeer.'
Ad de Cock naast zijn Volvo Amazone uit 1967. 'De auto kan nog prima mee in het huidige verkeer.' Foto: Martijn Schwillens

‘Deze Volvo is al sinds 1988 onze enige auto voor dagelijks gebruik’

Opmerkelijk 2.860 keer gelezen

RIJKEVOORT | Voor veel mensen is hun auto een heilige koe. Een voertuig om te koesteren. Voor anderen is hun auto óók een hobby, terwijl anderen het simpelweg zien als een essentieel vervoersmiddel om van A naar B te geraken. Voor Ad de Cock uit Rijkevoort is zijn Volvo Amazone uit 1967 het alle drie. “Ik heb deze oldtimer in 1988 aangeschaft en sindsdien is het onze enige auto voor dagelijks gebruik. De auto zelf rijdt al 55 jaar in goede staat op de weg”, vertelt De Cock.

Door Martijn Schwillens

De Cock legt een dikke stapel papieren op de keukentafel. Tussen de paperassen bevinden zich nog de oprichtingsuitgave van de voormalige autoclub Oerdegelijk en Toch Sierlijk (OTS) uit Sint Anthonis. Dierbaar is ook het schriftje waarin de hele onderhoudsgeschiedenis en de bijbehorende kosten zijn genoteerd. “De grotere bedragen zijn de keren dat de motor gereviseerd moest worden en de andere keer dat ik een nieuwe kap aan de voorkant nodig had. Sowieso doe ik al het onderhoud zelf. Ik heb een technische achtergrond en vind het leuk om aan de auto te sleutelen. Dat is ook wel een noodzaak”, zegt de 71-jarige Rijkevoorter. Want wie een oldtimer wil rijden, moet volgens De Cock aan twee belangrijke voorwaarden voldoen: “Je hebt een ruimte nodig om continu aan de auto te kunnen sleutelen en de wagen te stallen, zodat slecht weer nauwelijks invloed heeft op de staat van de wagen. Een primaire voorwaarde is dat je zelf de wagen kunt onderhouden. Als je dat zelf niet kunt, wordt het onbetaalbaar, want dan moet je telkens de auto naar een specialistische garage brengen. Door al het onderhoud zelf te doen, bespaar je die kosten.”

‘Door de jaren heen is alles in de auto vervangen, dus hij rijdt nog precies zoals ik ‘m in 1988 overnam van een collega’

Club 67
Toen De Cock zijn auto in 1988 aanschafte, reden er nog meer Volvo-oldtimers in de regio. “OTS had aardig wat leden. Elke zaterdag was een ledendag in Sint Anthonis en konden mensen komen sleutelen aan hun wagen, maar er werd ook veel informatie uitgewisseld en we hielpen elkaar. Ieder lid had een oude Volvo, dus we kochten ook gezamenlijk onderdelen in”, vertelt hij. “In die tijd waren er ook nog veel Oldtimerritten en -evenementen. De Volvo Amazone was een erg gangbaar model, waar er veel van gemaakt zijn. De auto staat ook wel bekend als ‘het favorietje’. Met vier broers vormen we trouwens ‘Club 67’. Twee broers hebben namelijk een BSA uit 1967 en mijn andere broer heeft een Heinkel-scooter uit dat jaar. Mijn Volvo rolde op 13 januari 1967 van de band in Göteborg. In de jaren ‘90 zag je nog meerdere modellen rijden, maar het begint nu een zeldzaamheid te worden. Als ik ergens de auto parkeer, levert dat meestal leuke reacties van voorbijgangers op. Vooral van jongeren, want deze auto wijkt af van wat ze gewend zijn om te zien op de weg.”

Als een zonnetje
Zijn Volvo Amazone is weliswaar 55 jaar oud, maar loopt ‘nog als een zonnetje’. De Cock zegt: “Mijn vrouw en ik rijden veel motor, maar als we de auto nodig hebben, dan pakken we altijd de Volvo. Die is al sinds 1988 onze enige auto voor dagelijks gebruik.” Om de auto gangbaarder te maken, heeft De Cock jaren geleden een LPG-installatie in zijn Volvo laten installeren. “Dat is minder milieubelastend en goedkoper aan de tank, al is de auto relatief zuinig. Hij rijdt één op 9,5 kilometer. De auto kan ook nog prima mee in het huidige verkeer, want hij accelereert goed en rijdt met gemak 100 kilometer per uur. Maar de topsnelheid ligt zelfs op 150 kilometer”, verduidelijkt De Cock, die aangeeft dat de oldtimer zo’n 350.000 kilometer op de teller heeft staan. “Door de jaren heen is alles in de auto vervangen, dus hij rijdt nog precies zoals ik ‘m in 1988 overnam van een collega.”

Nooit uitlenen
De Cock is (met recht) trots op zijn auto. Uitlenen is dan ook geen optie. Nou ja, bijna nooit. Eén keer maakte hij een uitzondering voor een bevriend stel. “Zij vond die auto te gek, dus hij vroeg of hij m’n auto mocht gebruiken om haar ten huwelijk te vragen. Later is de Volvo ook gebruikt als trouwauto. Ik heb ze op de receptie beloofd dat ze ‘m ook eenmalig mogen gebruiken voor hun 25-jarig huwelijksfeest. Nu we het erover hebben, bedenk ik me dat dat ergens rond deze tijd moet zijn”, lacht hij tot slot.

Het dashboard en een deel van de binnenzijde van de oldtimer.
Bewijs van een goedgekeurde APK in 2012.
De Volvo Amazone uit 1967.

Uit de krant