De uitslag is bekend.
De uitslag is bekend. Foto: Omroep Land van Cuijk
HERINDELINGSVERKIEZINGEN

Land van Cuijk gaat naar de stembus: CDA wint 13 zetels, opkomstpercentage 50%

Politiek 10.626 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De stembussen zijn gesloten. Land van Cuijk heeft haar stem laten horen. 49,94% van alle kiesgerechtigden in de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert én Sint Anthonis heeft een keuze gemaakt voor één van de dertien partijen die op de kieslijst stonden. Nu is het aan de vrijwillige tellers om te achterhalen welke partijen plaats mogen nemen in het zachte pluche van de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk. Verwacht wordt dat dit hier rond middernacht meer duidelijkheid over is. 

“Ik sta te springen op de bank. Ik ben echt onder de indruk.”, vertelt een hoorbaar enthousiaste Jochem Jacobs van het CDA, in de live uitzending van Omroep Land van Cuijk. “Dit is ver boven mijn verwachtingen. (...) Fantastisch!” Zijn partij heeft van de 36505 stemmen die inmiddels geteld zijn, liefst 10891 stemmen ontvangen. Dit is goed voor 13 zetels in de gemeenteraad. Daarmee hebben de Christendemocraten een duidelijke voorsprong op de nummer twee, Team Lokaal. De lokale partij van Willy Hendriks – Van Haren wist op deze twee dagen 7181 stemmen te vergaren, goed voor 8 zetels. De eveneens lokale partij, Liberaal Land van Cuijk, staat met 4782 stemmen op de derde plaats en mag met 5 zetels deelnemen in de raad.

De verdeling van de overige tien partijen:
GroenLinks/PvdA: 3063 (3 zetels) 
SP: 2228 (2 zetels)
VVD: 2091 (2 zetels)
D66: 1874 (2 zetels)
Forum voor Democratie: 1205 (1 zetel)
LPG: 1013 (1 zetel)
Keerpunt: 725
50Plus: 740
Lijst Bart Theunissen: 364
ChristenUnie: 269

Meer herindelingsverkiezingen
Vandaag vinden er op nog meer plekken in Nederland herindelingsverkiezingen plaats. Uden en Landerd gaan naar de stembus voor de nieuw te vormen gemeente Maashorst. Heerhugowaard en Langedijk stemmen voor de toekomstige gemeente Dijk en Waard. De gemeenten Purmerend en Beemster gaan vanaf 1 januari verder als gemeente Purmerend, met een nieuwe gemeenteraad tot gevolg.

‘Niet verkeerd’
Het definitieve opkomstpercentage bedraagt 49,94%. Volgens Karel van Soest, burgemeester van de gemeente Boxmeer, is dit ‘niet verkeerd’. Zeker wanneer hij de vergelijking maakt met de andere herindelingsverkiezingen. “Laten we daar tevreden mee zijn.” Volgens Marcel Fränzel moet het opkomstpercentage niet worden vergeleken met gemeenteraadsverkiezingen van weleer of Tweede Kamer verkiezingen. “Je moet het vergelijken met herindelingsverkiezingen.” De burgemeester van Sint Anthonis heeft ook herindelingsverkiezingen meegemaakt in wat nu Meijerijstad en Altena meegemaakt. In de eerste was de opkomst tussen 40 en 45%, en in het iets meer Protestante en dus trouwe Altena lag dit op 52%. “Ik ben het dus met collega Karel van Soest eens, als we die 50% halen, dan zeg ik chapeau.”

De verkiezingsuitslag live volgen? Kijk dan mee via Omroep Land van Cuijk.

Uit de krant

Uit de krant