Het asielzoekerscentrum in Overloon gaat per 20 mei 2022 definitief dicht.
Het asielzoekerscentrum in Overloon gaat per 20 mei 2022 definitief dicht. Foto: De Maas Driehoek

‘Als je tegen heropenen AZC Overloon bent, leg dat dan vast’

Politiek 2.409 keer gelezen

OVERLOON | Het asielzoekerscentrum (AZC) in Overloon gaat dicht en blijft dicht. Die belofte deed wethouder Willy Hendriks (Team Lokaal) donderdag nogmaals tijdens de gemeenteraadsvergadering. Maar vastleggen in een motie, nee dat niet. “Als je tegen het heropenen van het AZC bent, waarom leg je dat dan niet vast?”, vroeg Peter Verstegen van Forum van Democratie zich af.

Door Martijn Schwillens

De laatste maanden is er sprake van een grote instroom asielzoekers in Nederland. Reden voor staatssecretaris Eric van der Brug (Asiel en Migratie) om bij verschillende gemeenten ‘een kopje thee te gaan drinken’ om ruimte beschikbaar te maken voor asielzoekers. Verstegen: “AZC Overloon zal als eerste in het oog springen, omdat hier een compleet ingericht AZC gereedstaat. Met deze motie zou het de wethouder ook gemakkelijker gemaakt worden in gesprekken met het COA en de regering.”

‘AZC Overloon zal als eerste in het oog springen, omdat hier een compleet ingericht AZC gereedstaat’

Om te voorkomen dat het AZC op de radar komt van de staatssecretaris dienden FvD en VVD een motie in die borgt dat het AZC ook na 20 mei (dag van de sluiting) gesloten blijft. Beide partijen kregen bijval van coalitiepartner Liberaal LvC. “We hebben de directeur van de COA gezegd dat hij na de fusie van de gemeente niet terug hoefde te komen. Daar heeft hij zich toen over stilgehouden. Dat heeft toch voor enige twijfel gezorgd. In Overloon en Stevensbeek zijn de mensen bang dat het AZC toch heropend wordt”, stelde raadslid Johan Hermanussen.

Twijfel zaaien?
“Alles wat je nu zou doen is overbodig en dan moet je niet komen met onzinnige argumenten”, zei Twan Stiphout (CDA). Ferme woorden van een partij die bij de herindelingsverkiezingen voor het Land van Cuijk kon rekenen op massale steun vanuit Overloon en Stevensbeek, dorpen die jarenlang geteisterd werden door overlast en criminaliteit door asielzoekers en pas ter elfder ure konden rekenen op steun van het CDA om het AZC te sluiten.
Volgens wethouder Hendriks en een meerderheid van de gemeenteraad is de motie ‘overbodig’, want: “Het AZC gaat in mei 2022 dicht. Er is geen draagvlak. Dat verandert niet.” Of toch? “Laten we het hier pas over hebben als de vraag voorligt”, zei SP-fractievoorzitter Bregje van Lieshout. “Als het COA niet tegemoet wil komen aan de voorwaarden van de gemeente, dan hoeven ze niet terug te komen”, zette Esmee van der Ham van GroenLinks/Pvda de deur voor COA zelfs weer op een kier. Een deur die met deze motie ferm gesloten zou blijven? “Ja”, vond Judith Logtens (VVD). “Dan hadden we een goed signaal afgegeven aan COA en de regering in Den Haag.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant