De gemeente Land van Cuijk komt met een noodfonds van vier miljoen euro om de energiearmoede onder inwoners en verenigingen aan te pakken.
De gemeente Land van Cuijk komt met een noodfonds van vier miljoen euro om de energiearmoede onder inwoners en verenigingen aan te pakken. Eigen foto

Land van Cuijk wil noodfonds van 4 miljoen euro voor energiearmoede

Politiek 641 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Een meerderheid in de Land van Cuijkse gemeenteraad wil een noodfonds voor energiearmoede onder inwoners en verenigingen. De raad trekt vier miljoen euro uit voor dit fonds. “Huishoudens die in de problemen komen door de extreme energierekening moeten bij de gemeente kunnen aankloppen”, vindt CDA-raadslid Twan Stiphout.

Door Martijn Schwillens

Het noodfonds is bedoeld voor zowel verenigingen als inwoners, die door de stijgende (energie)kosten in de problemen komen. De financiële dekking van het fonds komt uit de algemene reserves van de gemeente, die in 2021 ruim 21 miljoen euro heeft overgehouden. “Wij willen een loket voor alle hulpvragen op het gebied van energiearmoede”, zei Stiphout, die ook extra aandacht vroeg voor verenigingen. “Voor veel sportclubs en gemeenschapsaccommodaties is alleen energie besparen niet voldoende om de oplopende energiekosten te betalen.” Wethouder Joost Hendriks (CDA) gaf aan dat inmiddels een eerste inventarisatie is uitgevoerd om te bezien hoe verenigingen er financieel voor staan. De motie, ingediend door SP, Team Lokaal, GroenLinks/PvdA, CDA en LPG, werd vrijwel unaniem aangenomen.

(Nog) geen lokale energietoeslag
Een motie van Team Lokaal, SP, GroenLinks/PvdA en LPG om een lokale energietoeslag in te gaan voeren voor inwoners met een laag inkomen (tot 135% van het sociaal minimum) werd op verzoek van wethouder Hendriks uitgesteld. Hij onderschreef de urgentie ‘maar wil wachten totdat duidelijk is wat het Rijk voor stappen gaat ondernemen’. “Ik wil bij de begrotingsbehandeling van 10 november een concreet voorstel doen. Dan weten we ook hoe we welke doelgroep het beste kunnen bedienen.”
Een motie van Liberaal LvC en VVD, met als doel om ook middeninkomens en het midden- en kleinbedrijf te helpen, werd ingetrokken, omdat wethouder Maarten Jilisen (Liberaal LvC) de toezegging deed dat er specifiek gekeken wordt hoe deze doelgroepen bediend kunnen worden.

Uit de krant

Uit de krant