De VVD-kandidaten Maartje Roelofs (Provinciale Staten) en Sjaak van Zinderen (Waterschap Aa en Maas).
De VVD-kandidaten Maartje Roelofs (Provinciale Staten) en Sjaak van Zinderen (Waterschap Aa en Maas). Eigen foto

‘Het Land van Cuijk verdient ‘n goede volksvertegenwoordiging in Den Bosch’

Politiek 1.401 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Maartje Roelofs en Sjaak van Zinderen nemen op 15 maart 2023 namens de VVD deel aan de verkiezingen voor Waterschap Aa en Maas en de Provinciale Staten. Van Zinderen (op plek 2) hoopt op een langer verblijf bij het waterschap, Roelofs (plek 6) wil Statenlid worden. “In Den Bosch wordt te vaak ten onrechte gedacht dat Noordoost-Brabant eindigt bij Oss, terwijl het daar pas begint”, benadrukt het tweetal.

Door Martijn Schwillens

Waarom stemmen op politici voor het waterschap? Boxmerenaar Van Zinderen, die inmiddels 3,5 jaar actief is in het waterschap, lacht eens en vertelt daarna hoe de politiek juist het verschil kan maken. “Voorheen werd Waterschap Aa en Maas bestuurd door boeren en de industrie. Terwijl je juist wilt dat burgers beter vertegenwoordigd worden en er meer draagvlak is voor het belangrijke werk dat het waterschap doet”, zegt Van Zinderen, die zichzelf ‘een groene liberaal’ noemt. “Het waterschap wordt steeds meer een klimaatschap. Alle problemen die gepaard gaan met de klimaatverandering: meer regen, meer droogte, wateroverlast: die komen allemaal op het bordje van Aa en Maas. Het is dan belangrijk om mensen in het waterschap te hebben die erop toezien dat budgetten niet worden overschreden. Wat doe je wel, wat doe je niet? Het waterschap heeft nu schulden, omdat tegen alle projecten ja wordt gezegd. Dat kan niet”, benadrukt Van Zinderen. 

Mensen mogen mij en de VVD erop afrekenen dat ik er op toezie dat we geen geld uitgeven dat er niet is

“Ik ga hier nu niet vanwege de verkiezingen roepen dat we de waterschapsbelasting gaan verlagen, maar mensen mogen mij en de VVD afrekenen dat ik er op toezie dat we geen geld uitgeven dat er niet is. Daarnaast wil ik draagvlak gaan creëren voor het werk van het waterschap. Iedereen wil bescherming tegen hoogwater en lagere belastingen, maar toch koppelen veel te weinig mensen hun regenpijp af en gooit iedereen toch nog vochtige doekjes in het riool. Daarnaast moet het werk van Waterschap Aa en Maas nog beter zichtbaar gemaakt worden.”

Roelofs in de Provinciale Staten
Maartje Roelofs, voorheen fractievoorzitter van de VVD in Cuijk en sinds de gemeentelijke herindeling commissielid namens de liberalen, is stellig in haar woordkeuze: “Het Land van Cuijk is qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant. Het bestuur van VVD Zuid (Noord-Brabant en Limburg) herkent dus dat het Land van Cuijk een belangrijke gemeente is die een goede volksvertegenwoordiging verdient. Wij zijn een flinke hoek op de provinciekaart. Feitelijk is het Land van Cuijk ook Brabant in het klein: met stedelijke kernen, groot buitengebied, veel natuur, water en agrariërs. Koppel daar de typische Brabantse cultuur, van samen de schouders eronder zetten en het fijn maken voor elkaar, nog aan, en je hebt een regio vol kansen. En uitdagingen.”

‘Brabant is qua economie de draaide kracht van Nederland en het Land van Cuijk is daar weer de katalysator van’

Keuzes durven maken
Het is waar Roelofs zich, als ze straks in de Provinciale Staten zit, hard voor wil maken. “We hebben te maken met allerlei crises in ons land. De beste en snelste weg is er dwars doorheen. Dan moeten we alvast stoppen met het Calimerodenken en trotser zijn op het feit dat we de grootste gemeente qua oppervlakte zijn. Brabant en het Land van Cuijk moeten openblijven. Dan moet je dus keuzes durven maken. Waar de ene boer stopt, krijgt een ander juist de ruimte om te groeien. En als het aankomt op mobiliteit (oost-westverbinding) of woningbouw, dan moeten we gewoon harder op de trom slaan. Natuur, ondernemerschap, boeren, economie, energie, mobiliteit: het is één grote puzzel aan het worden. Maar dat wil niet zeggen dat we die niet kunnen oplossen. Van oudsher is het Land van Cuijk te bescheiden geweest, terwijl we tal van economische motoren in ons gebied hebben zitten op het gebied van AgriFood. Wat is ons vestigingsklimaat, wat is onze unieke branding? Brabant is qua economie de draaide kracht van Nederland en het Land van Cuijk is daar weer de katalysator van. Voor alle uitdagingen is een oplossing te vinden. En die wil ik zoeken door ‘m liberaal in te steken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant