De Grotestraat in Cuijk kent inmiddels meerdere leegstaande panden door de energiecrisis.
De Grotestraat in Cuijk kent inmiddels meerdere leegstaande panden door de energiecrisis. Foto: Martijn Schwillens

Geen gemeentelijke steun voor lokale ondernemers en winkeliers

Politiek 1.232 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Ondernemers uit het Land van Cuijk hoeven niet te rekenen op gemeentelijke steun als zij door de stijgende energieprijzen in de financiële problemen geraken. Dat is de boodschap van wethouder Maarten Jilisen (Liberaal LVC) voor lokale winkeliers en ondernemers.

In een brief aan de gemeenteraad, die middels een motie had aangedrongen op een plan van aanpak en steunmaatregelen voor ondernemers in het Land van Cuijk, verwijst Jilisen naar landelijke regelingen als de TEK, de reguliere compensatie van 190 euro (die ieder huishouden in Nederland krijgt) en de BMKB-borgstelling, die in de praktijk nooit wordt toegepast omdat banken terughoudend zijn. “Het college deelt de zorgen over de hoge energiekosten voor onze lokale ondernemers. Deze ondernemers zijn van groot belang voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid in onze gemeente. Tegelijkertijd zijn de direct financiële middelen die we als gemeente kunnen bieden beperkt. De stijging van de energiekosten voor veel bedrijven is dusdanig dat dit cumulatief de mogelijkheden van de gemeente overstijgt”, aldus Jilisen. 

Geen maatwerk, wel onderzoek
Winkeliers en ondernemers hoeven dus niet te rekenen op lokale steunpakketten of maatwerk. Wel is de gemeente bereid mee te denken over subsidie- en fiscale maatregelen voor verduurzaming van een pand. Jilisen: “Onze medewerkers van het sociaal domein staan open voor gesprekken van ondernemers en inventariseren de problematiek waar zij tegenaan lopen.”
Daarnaast wordt de mogelijkheid van een energiescan voor ondernemers onderzocht en wordt bekeken of aansluiting bij het Zakelijk Energieloket wenselijk is. Ondertussen groeit in de gemeente het aantal ondernemers dat de deuren sluit, met leegstand en onaantrekkelijke koopcentra als gevolg.

Uit de krant