Bij een ongeval aan de Liefkeshoek in Katwijk werd op 1 maart 2021 de 18-jarige Zdenka uit Cuijk doodgereden door een 80-jarige plaatsgenote.
Bij een ongeval aan de Liefkeshoek in Katwijk werd op 1 maart 2021 de 18-jarige Zdenka uit Cuijk doodgereden door een 80-jarige plaatsgenote. Foto: SK-Media

Justitie wil voorwaardelijke werkstraf voor vrouw (81) die Zdenka doodreed: ‘Overlijden heeft ‘n gat geslagen’

Rechtbank 1.843 keer gelezen

DEN BOSCH | Op 1 maart 2021 werd de jonge studente Zdenka (18) uit Cuijk aan de Liefkeshoek in Katwijk doodgereden door een toen tachtigjarige dorpsgenote. Vrijdag diende de rechtszaak tegen de inmiddels 81-jarige vrouw. “Zdenka’s overlijden heeft een gat geslagen in het gezin en de familie.”

Door Martijn Schwillens

Was het een black-out, roekeloos rijgedrag of toch iets anders? De inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Den Bosch bracht nabestaanden van Zdenka geen antwoorden op de vraag hoe het ongeluk met de jonge Cuijkse op die noodlottige dag kon gebeuren. De rechtszaak maakte wel duidelijk dat de bejaarde verdachte op het moment niet te hard (circa 30 kilometer per uur) reed, onbesuisd reed of teveel gedronken had. De vrouw (onderweg naar de kerk in Katwijk om een kaarsje voor een zieke vriendin op te steken) gaf aan tegemoetkomende automobilisten wel gezien te hebben, maar de fietsende Zdenka niet. Ooggetuigen verklaarden hoe de vrouw achter het slachtoffer was gaan rijden om ruimte te maken voor tegemoetkomend verkeer en haar vervolgens van achteren aanreed. Zdenka kwam vervolgens op de motorkap terecht en werd daarna overreden. 

‘Onze wereld is vorig jaar compleet ingestort’

Verwijtbare onvoorzichtigheid
De Officier van Justitie (OvJ) acht dood door schuld wegens ‘verwijtbare onvoorzichtigheid’ bewezen. “De bijzondere omstandigheden en het feit dat onduidelijk is hoe dit noodlottige ongeluk heeft kunnen gebeuren, maken het overlijden van Zdenka zo wrang. Dit is de grootste nachtmerrie voor elke ouder. Haar overlijden heeft een gat geslagen in het gezin”, zei de OvJ, die aangaf lang te hebben getwijfeld om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. “Maar een rechtszaak maakt het voor nabestaanden mogelijk om gebruik te maken van hun spreekrecht en voor de verdachte om verantwoording af te leggen. Haar vader zei letterlijk: ‘Dit is het laatste wat ik voor mijn dochter kan doen’. Dat gaf de doorslag.”

Excuses
“Onze wereld is 1 maart vorig jaar compleet ingestort. Mijn vrouw is haar levensmaatje kwijtgeraakt en haar zus haar beste vriendin”, sprak de vader van Zdenka. “Pas nu snap ik wat het begrip ‘nooit meer’ betekent”, vertelde haar oma. De verdachte bood in een verklaring haar excuses aan de nabestaanden aan. “Ik ben er elke dag mee bezig. Als ik het kon terugdraaien, zou ik het meteen doen. Sorry.”
Justitie heeft 240 uur voorwaardelijke werkstraf plus een jaar rij-ontzegging geëist. De vrouw heeft inmiddels vrijwillig haar rijbewijs ingeleverd. De rechtbank doet op 17 juni uitspraak.

Uit de krant

Uit de krant