Afbeelding

Bisschop Hurkmans heeft zeer welkom gevoel ervaren

Religie 45 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - “Ik heb heel veel plezier beleefd aan het bezoek in februari aan de vier parochies in het dekenaat Sint-Oedenrode/Veghel. Vooral omdat ik me overal heel welkom gevoeld heb en allerhartelijkst ontvangen ben”, zo begint bisschop Antoon Hurkmans zijn terugblik op het bezoek.

[image=275714]

Samen met pastoor-deken Vincent Blom kijkt Hurkmans tevreden terug op de vele ontmoetingen die hij mocht hebben, want ontmoeting stond centraal. Vooraf had hij aangekondigd: “Ik kom met open hart, oren en ogen, ik wil meevoelen met de mensen en in me opnemen wat er leeft, om nog beter dienstbaar te zijn.” Bisschop Hurkmans wil ruimere tijd in alle dekenaten verblijven. “Ik ben daartoe geïnspireerd door de werkwijze van mijn Belgische collega André Léonard van het bisdom Mechelen/Brussel. Paus Franciscus heeft me het laatste zetje gegeven met zijn opvattingen over dialoog en openheid. De nieuwe paus geeft meer openheid. Met mijn bezoeken wil ik daar op meeliften.”

Agenda
Vincent Blom: “We waren vlak voor Kerstmis pas op de hoogte van het bezoek van de bisschop, dus gelegenheid om een overvolle agenda samen te stellen hadden we niet.” “Zo’n bezoek zonder doelstellingen en zonder agenda levert juist een heel rijke agenda op”, vult Hurkmans aan. “Het werd een zeer gevarieerd programma, gelukkig niet steeds vergaderen. Ik heb genoten van het eten bij de mensen thuis.” Vooraf waren gezinnen hiervoor benaderd. Er werd dan bij verteld dat de mensen gewoon op tafel konden zetten wat ze gewend waren. Toch werd er ‘stiekem’ wel wat extra’s gedaan. “Jammer was wel dat er tijdens die momenten vaak te weinig tijd voor ontmoeting was, zo leek het af en toe of ik alleen kwam om te eten.”
Hurkmans vertelt honderduit over zijn ontmoetingen. “Het is interessant hoe bedrijven, gezondheidsinstellingen en onderwijs werken. In Sint-Oedenrode hebben we een bezoek gebracht aan Van den Berk Boomkwekerijen en Skoso en in Son en Breugel aan Boomrooibedrijf Kuijpers en huize Zonhove. Deze bezoeken waren heel interessant. Bedrijven en instellingen willen graag laten zien wat ze hebben en kunnen.” De bisschop geeft ook aan dat hij heeft genoten van het beter leren kennen van het landschap zoals het gebied rondom de Dommel en het Aa-dal. “Maar we hebben ook heel intense bezoeken gehad, bijvoorbeeld bij mensen die niet lang meer te leven hebben. Zo ben ik mee gaan bidden bij de familie Van den Berk, na het overlijden van Marinus.” Mgr. Hurkmans heeft ook bijeenkomsten bijgewoond zoals de Eerste Communievoorbereiding en voorbereiding op het huwelijk.

Meevoelen
Bisschop Hurkmans wilde tijdens zijn verblijf in de parochies elke dag voorgaan tijdens de mis, dagelijks bidden met parochianen en met alle priesters, diakens en pastoraal werkenden die in de parochies actief zijn, een uur wandelen. “Die wandelingen hebben een heel andere band gebracht met de mensen. Je hebt heel andere gesprekken dan tijdens vergaderingen. In vergaderingen gaat het vaak over zaken en tijdens de wandelingen meer over personen.”

Uit de krant