Drukte in De Pit tijdens bijeenkomst over toekomst Overloonse kerk. (foto: Albert Hendriks)
Drukte in De Pit tijdens bijeenkomst over toekomst Overloonse kerk. (foto: Albert Hendriks)

Overloon en bestuur fusieparochie dieper in impasse

Religie 1.083 keer gelezen

OVERLOON | De (geloofs)gemeenschap van Overloon en het bestuur van de fusieparochie Maria, Moeder van de Kerk (MMK) zijn in een impasse geraakt en een oplossing lijkt vooralsnog niet in zicht. Dat werd woensdag pijnlijk duidelijk tijdens een door de dorpsraad geïnitieerde bijeenkomst over de toekomst van de Overloonse kerk, waar vrijwilligers hun ongenoegen uitten, maar nul op hun rekest vonden bij pastoor Norbert van der Sluis en kerkbestuurder Rens Hendriks. "Overloon kan geen autonome parochie zijn", zei hij.

Pastoor Van der Sluis hing onlangs het slot op de Overloonse kerk nadat de vrijwilligers het bijltje erbij neergegooid hadden. Eerder was de beheercommissie van de H. Theobalduskerk al boos opgestapt uit onvrede over de te volgen koers van de in 2010 ontstane fusieparochie. "De zorgen zijn groot en zitten heel diep", benadrukte Martien Hendriks ten overstaan van bijna 250 aanwezigen in De Pit. "Wij hebben als onafhankelijke commissie gesproken met vrijwilligers en kerkbezoekers. Vrijwilligers geven aan bereid te zijn terug te willen keren, maar er zal goed overleg nodig zijn. Gelovigen vinden een sfeer van saamhorigheid meer in Smakt of Boxmeer en gaan niet naar één van de eigen parochiekerken."
Voormalige leden van de beheercommissie lieten weten dat bij Van der Sluis 'liturgie op de eerste plaats komt'. De 50 tot 80 kerkbezoekers in Overloon 'voelen zich daar ongemakkelijk bij'. Zij willen dat de populaire gebiedsdiensten, die worden voorgegaan door leken, in stand gehouden worden. Nadat de verschillende insprekers aan het woord waren geweest, nam Van der Sluis het woord. De kritiek had hem duidelijk niet geraakt. "Een kerkgebouw is niet alles bepalend voor het geloof", zei hij. Hendriks tot slot: "Overloon zal mee moeten met de moederkerk."

Lees meer in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 7 juni.

Kerkbestuurder Rens Hendriks en pastoor Norbert van der Sluis. (foto: Albert Hendriks)
Discussie tijdens bijeenkomst over toekomst kerk in Overloon. (foto: Albert Hendriks)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant